Jaroslav Hrbáček: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení pahýlů na jednotnou šablonu {{Pahýl}} dle Wikipedie:Žádost o komentář/Šablony pahýlů; kosmetické úpravy
ChuispastonBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám en:Jaroslav Hrbáček
Řádek 23: Řádek 23:
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]


[[en:Jaroslav Hrbáček]]
[[pl:Jaroslav Hrbáček]]
[[pl:Jaroslav Hrbáček]]

Verze z 27. 4. 2012, 20:05

Doc. RNDr. Jaroslav Hrbáček, DrSc. (12. května 1921 Brno - 16. 7. 2010 Praha) byl významný český hydrobiolog, zooekolog a pedagog Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Počátek jeho kariéry je svázaný s Univerzitou Karlovou, kde v roce 1949 ukončil studia. Poté do roku 1958 vedl zoologické oddělení na přírodovědné fakultě UK. V roce 1958 byl jmenován vedoucím Hydrobiologického oddělení Biologického ústavu Československé akademie věd (dnes Hydrobiologický ústav, součást Biologického centra AV ČR[1]). Od 80. let 20. století pracoval v Botanickém ústavu ČSAV v Třeboni.

Většina jeho výzkumů byla prováděna na slapské přehradě a se týkala zooplanktonu a jeho postavení v potravní síti (zejména ve vztahu k planktonožravým rybám). V 60. letech 20. století vznikly jeho celosvětově citované publikace o klíčovém vlivu rybí predace na fungování ekosystémů stojatých vod.

Na jeho počest byla pojmenována přírodní rezervace soustavy Natura 2000 Hrbáčkovy tůně, která se nalézá ve Středočeském kraji v katastru obcí Čelákovice, Lysá nad Labem a Přerov nad Labem. Jaroslav Hrbáček zde po 2. světové válce prováděl rozsáhlé průzkumy (dodnes tu je terénní pracoviště Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy).

Reference

Odkazy