Fantaghirò (filmová série): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m apos
Nedavno těch dest dílů odvysílala TV Barrandov.
Řádek 39: Řádek 39:
* [[Princezna Fantaghirò 5]]
* [[Princezna Fantaghirò 5]]
* ''Princezna Fantaghirò 6'' - projekt byl pro malý úspěch pátého dílu zrušen
* ''Princezna Fantaghirò 6'' - projekt byl pro malý úspěch pátého dílu zrušen

''Chci jen doplnit, že těch dílů je v současnosti minimálně deset.''


Na motivy všech filmů byl pak natočen i kreslený seriál [[Princezna Fantaghirò (seriál)|Princezna Fantaghirò]].
Na motivy všech filmů byl pak natočen i kreslený seriál [[Princezna Fantaghirò (seriál)|Princezna Fantaghirò]].
Řádek 61: Řádek 63:
[[pl:Fantaghiro (seria)]]
[[pl:Fantaghiro (seria)]]
[[ru:Пещера золотой розы]]
[[ru:Пещера золотой розы]]
bych zde jen doplnit, že těch dílů je v současnosti minimálně deset.

Verze z 7. 4. 2012, 11:29

Šablona:Infobox film

Princezna Fantaghirò (někdy pojmenováno Jeskyně zlaté růže) je série pěti italských koprodukčních fantasy filmů, které byly natáčené v letech 1991 - 1996 v České republice a na Slovensku. Celý příběh se odehrává v pohádkovém světě princezen, čarodějnic, čarodějů, mluvících zvířat a dalších nadpřirozených bytostí. V těchto filmech si ve vedlejších rolích zahráli i mnozí čeští herci.

Hlavní postavou v celé sérii je princezna Fantaghirò (hrála Alessandra Martines), nejmladší králova dcera, která je známá svojí chytrostí, dobrodružnou povahou, neposlušností, vzpurností a uměním číst. Vše jmenované je v jejím království pro ženy zakázané a Fantaghirò tak svého otce krále a své dvě starší sestry doháněla k šílenství. V prvním díle si jako malá holka i přes svůj nízký věk vždy dokázala prosadit svou a předčila své starší sestry po všech stránkách. Byla prostořeká, tvrdohlavá a nikdy neutíkala před soubojem. Na druhou stranu ale byla vždy dobrotivá a přátelská vůči jakýmkoliv bytostem, kromě těch, které ubližovaly jí nebo těm, na kterých jí záleželo. Díky jejím dobrodružných činů si její rodina později zvykla na to, jaká je. Fantaghirò měla dlouhé hnědé vlasy, které si pak nechala ostříhat, aby vypadala jako mladý muž. Byla zamilovaná do Romualda, otcova dávného nepřítele, kterého si pak ve třetím díle vzala za muže. Spolu pak adoptovali osiřelou princeznu Smeraldu.

Další významnou postavou je Romualdo (hrál Kim Rossi Stuart), který je Fantaghirinou pravou láskou. Zamiloval se do ní, když ji před lety viděl v lese, a byl jí přímo posedlý. Pak byl velice překvapen, když ji potkal znovu převlečenou za rytíře, se kterým měl bojovat. Tehdy zjistil, že je princeznou z království, se kterým je jeho rod již celá staletí ve válce. Ve druhém díle se ná s Fantaghirò oženit, ale svatební obřad byl narušen zlou Temnou čarodějnicí, která unesla otce Fantaghirò. Romualdo se pak stal obětí kouzel Temné čarodějnice, která ho očarovala tak, aby miloval ji a ne Fantaghirò. Nakonec ale díky své Fantaghirò a Bílé čarodějnici (hrála Katarína Kolajová) nabude své paměti zpět. Ve třetím díle se na skoro celý film promění v sochu a je zase díky Fantaghirò z kouzla vysvobozen a oba se pak konečně vezmou. Ve čtvrtém díle, kde místo Kima Rossiho Stuarta hrál Romualda Serventi Longhi, je Romualdo zaklet do ošklivé obludy Fiodora. Nakonec je ale proměněn zpět v Romualda a na konci filmu, kde se Romualdo vyskytoval, byly použité materiály z prvního dílu. V pátém dílu se již nevyskytoval, akorát během vzpomínek, kde byly opět použity starší materiály.

Ostatními významnými postavami byly Temná čarodějnice alias Černá královna, čaroděj Tarabas, jeho matka Xellesia, Bílá čarodějnice, zlý čaroděj Darken, král, Fantaghiriny sestry Karolína a Kateřina, Romualdovi přátelé Ivaldo a Kataldo, Královna elfů, bandita Zlatoočko, princezna Smeralda a Angelica.

Díly

Chci jen doplnit, že těch dílů je v současnosti minimálně deset.

Na motivy všech filmů byl pak natočen i kreslený seriál Princezna Fantaghirò.

Reference

Info o filmech na imdb.com - anglicky