Wikipedie:Diskuse o smazání/Vrstva mapování biotopů: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Komentáře: upotornění
Eliveri (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 29: Řádek 29:


:::Jenom upozorňuji, že jde zde zjevný rozpor. Mapování biotopů je obecná činnost, která se zřejmě provádí v mnoha zemích světa a může se IMHO provádět i opakovaně. Takže tento článek nepojednává o obecném pojmu, ale o jedné jediné konkrétní akci. [[Wikipedista:MiroslavJosef|MiroslavJosef]] ([[Diskuse s wikipedistou:MiroslavJosef|diskuse]]) 2. 4. 2012, 07:56 (UTC)
:::Jenom upozorňuji, že jde zde zjevný rozpor. Mapování biotopů je obecná činnost, která se zřejmě provádí v mnoha zemích světa a může se IMHO provádět i opakovaně. Takže tento článek nepojednává o obecném pojmu, ale o jedné jediné konkrétní akci. [[Wikipedista:MiroslavJosef|MiroslavJosef]] ([[Diskuse s wikipedistou:MiroslavJosef|diskuse]]) 2. 4. 2012, 07:56 (UTC)


:::: Mapování vegetace (nechci říct zrovna biotop, neboť v českém mapování biotopů jde o biotopy dle Katalogu biotopů, který je úzce specializován jen na přírodu ČR. V jiných státech používají rozdílné jednotky) se skutečně provádí i v dalších zemích. V tomto kontextu by dané heslo možná lépe obstálo jako "Mapování biotopů v České republice", neboť v naší oblasti je popisovaný projekt vcelku monopolním. Případné dílčí či regionální aktivity zpravidla vycházejí z vrstvy mapování biotopů od AOPK. Eliveri, 4. 4. 2012, 12:29

Verze z 5. 4. 2012, 12:29

Vrstva mapování biotopů

Toto není hlasování, nýbrž diskuse. Rozdíl spočívá především v tom, že se nezohledňují počty podpisů, ale váha argumentů.
Diskusi otevřel(a)
Packa (diskuse) 27. 3. 2012, 12:10 (UTC)
Uzavření diskuse
standardní: týden po zahájení

Doporučená řešení

  • Smazat, podstatné informace přesunout do Mapování biotopů.
    Jde o pojem, který se pravděpodobně nepoužívá jinde než na Ministerstvu životního prostředí, v Agentuře ochrany přírody a krajiny a v jejich publikacích (i proto nejsou k článku přidány žádné nezávislé zdroje). Článek sice obsahuje užitečné encyklopedické informace, ty by ale stačilo zapracovat do článků Mapování biotopů a případně i Katalog biotopů České republiky, které by zde – po doplnění nezávislých zdrojů – měly IMHO zůstat. --Packa (diskuse) 27. 3. 2012, 12:10 (UTC)
  • Nemazat, ale sloučit do Mapování biotopů se zachováním redirektu. Petr Karel (diskuse) 27. 3. 2012, 14:40 (UTC)
  • Sloučit do mapování biotopů. --egg 27. 3. 2012, 19:37 (UTC)

Komentáře

  • VMB je široce používána i mimo resortní organizace MŽP, jen ji lidi často neumí správně pojmenovat, neboť si neuvědomují, že se nejedná o "mapu", nýbrž o GIS vrstvu. Zároveň je správný názvy někdy komolen do patvarů typu "naturová mapa" "vrstva Natury" atp., což vychází z historie projektu.

http://invenio.nusl.cz/record/50475 - zde se hovoří o "mapových podkladech Natura" http://www.npsumava.cz/cz/5654/8616/clanek/ - zde se pojednává o "biotopech mapovaných podle Natury 2000" http://logistika.ihned.cz/c1-20456560-mapovani-biotopu "aktuální vrstva biotopů" http://fzp.ujep.cz/projekty/wd-44-07-1/dokumenty/aktivity/WD-44-07-1_A406.pdf - tady bylo využito "mapování biotopů Natura" http://users.prf.jcu.cz/kucert00/PAPERS/kucera_pojer.pdf - zde vrstva nemá žádný název, mluví se jen o "databázi". Dá se toho najít víc, ale nedá se na to odkazovat právě vzhledem k tomu, že se lidem to názvosloví plete, a pojmenovávají databázi, jak se jim zrovna zachce. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Eliveri (diskusebloky) 27. 3. 2012, 13:47‎ (CE(S)T)

Díky za vaše informace – aspoň část z nich do Wikipedie určitě patří. Spor je tu o to, jestli jsou pojmy "Vrstva mapování biotopů" a "Aktualizace vrstvy mapování biotopů" encyklopedicky významné, čili jestli si zaslouží vlastní článek. Ve vámi odkazovaných článcích se jistě mluví o mapování biotopů (proto v žádném případě nenavrhuji smazat článek Mapování biotopů), ale existuje nějaký nezávislý článek – nebo aspoň jeho podstatná část – pojednávající o Vrstvě mapování biotopů? Jestli jsem pochopil, tak ne. Přitom podmínka encyklopedické významnosti článku je, že o něm jako takovém musí existovat aspoň dva nezávislé netriviální zdroje.
Podobně zde na Wikipedii vedeme spory, jestli nějaká hudební skupina má "nárok" na vlastní článek. Při tom se mj. posuzuje, jestli o ní vyšly články v aspoň trochu renomovaných časopisech. Pokud byly články přímo o ní, je to netriviální zdroj a pak podle tohoto kritéria tu článek má být (není to ale jediné hledisko, existují samozřejmě další kritéria). Pokud ale vyšel jen článek o koncertu a v něm je o této skupině jen jedna dvě věty, pak to je triviální zdroj.
Vaše články mají ještě jeden problém – chybí jim tzv. řádkové reference, tedy doložení každé podstatnější informace odkazem na zdroj, který se pak objeví v části Reference. Podrobně se o tom dočtete na Wikipedie:Reference. Konkrétní použití – to jsou ty číslice v hranatých závorkách jako horní index – pak uvidíte ve všech dobrých článcích: např. Babočka kopřivová. --Packa (diskuse) 27. 3. 2012, 14:03 (UTC)
O VMB není nutno psát publikace, publikace (články, studie, posudky, diplomové práce, ...) se píší na základě dat z VMB. Je to databáze dat o biotopech, datová vrstva. Mám k dispozici několik publikací či studií, které s pomocí dat z VMB vznikly (administruji poskytování těcho dat, proto o tom mám dobrý přehled), ale nejedná se o publikace, které databázi popisují, nýbrž s ní pracují. O vzniku a podobě vrstvy toho dost napsala sama AOPK, a, jak už jsem psala výše, pokud se o ni zmiňuje někdo další, často ji pojmenovává nepřesně, nebudu se tedy na tyto publikace odkazovat a podporovat tak šíření zavádějících informací. Přirovnávat VMB k nějaké bezvýznamné hudební skupině je úsměvné, údržba vrstvy každoročně stojí několik milionů. Pokud si však myslíte, že by to mělo být pod jedním heslem, tak to klidně někam přesuňte, jen si myslím, že pak výsledné heslo bude poněkud nepřehledné a zbytečně obsáhlé. Zdroje nyní přidávat nebudu, nevím, co mi nakonec smažete, tak si chci ušetřit další zbytečnou práci. Ale pochopitelně to není problém, můžu to později doplnit. Stejně jako další informace a fotografie, které jsem k heslům ještě chtěla doplnit.
Jenom upozorňuji, že jde zde zjevný rozpor. Mapování biotopů je obecná činnost, která se zřejmě provádí v mnoha zemích světa a může se IMHO provádět i opakovaně. Takže tento článek nepojednává o obecném pojmu, ale o jedné jediné konkrétní akci. MiroslavJosef (diskuse) 2. 4. 2012, 07:56 (UTC)


Mapování vegetace (nechci říct zrovna biotop, neboť v českém mapování biotopů jde o biotopy dle Katalogu biotopů, který je úzce specializován jen na přírodu ČR. V jiných státech používají rozdílné jednotky) se skutečně provádí i v dalších zemích. V tomto kontextu by dané heslo možná lépe obstálo jako "Mapování biotopů v České republice", neboť v naší oblasti je popisovaný projekt vcelku monopolním. Případné dílčí či regionální aktivity zpravidla vycházejí z vrstvy mapování biotopů od AOPK. Eliveri, 4. 4. 2012, 12:29