Yrsa Sigurðardóttir: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m defaultsort
Řádek 32: Řádek 32:
* [http://www.krimi-couch.de/krimis/yrsa-sigurdardottir.html krimi-couch.de]
* [http://www.krimi-couch.de/krimis/yrsa-sigurdardottir.html krimi-couch.de]


{{DEFAULTSORT:Sigurðardóttir, Yrsa}}
[[Kategorie:Islanďané]]
[[Kategorie:Islanďané]]
[[Kategorie:Spisovatelky]]
[[Kategorie:Spisovatelky]]

Verze z 31. 3. 2012, 19:10

Soubor:Yrsa.jpg
Yrsa Sigurðardóttir

Yrsa Sigurðardóttir (* 24. srpna 1963) je islandská spisovatelka, autorka románů pro děti a mládež a detektivek. Rodačka z Reykjavíku ukončila 1983 gymnasium Menntaskólinn í Reykjavík, studovala stavební inženýrství na islandské univerzitě Háskóli Ísland, které ukončila titulem B. C. a pokračovala na Concordia University v Montrealu, kde v roku 1997 získala akademický titul Master of Science. Několik let pracovala jako inženýrka pro společnost Fjarhitun. 4 roky byla technickou vedoucí v mezinárodním týmu pro velký evropský elektrárenský projekt na východě Islandu u Kárahnjúkar Damm. V odlehlém pracovním táboře se zde ve volné čase v 1998 začala věnovat literatuře. Se svým manželem a dvěma dětmi bydlí v Seltjarnernes u Reykjevíku a vede úspěšně dvojí život spisovatelky a inženýrky.

Tvorba:

Yrsa napsala 5 románů pro děti a mládež (Þar lágu Danir í því - 1998; Við viljum jólin í júlí - 1999; Barnapíubófinn, Búkolla og bókarránið - 2000; B 10 - 2001; Biobörn - 2003), 2 z nich získaly islandské ocenění za literaturu (v 2000 cenu IBBY a v 2003 the Icelandic Children's book award. Jde o vzrušující a zábavné příběhy, překypující humorem a radostí z vyprávění.

Detektivní romány:

  • 2005 - Þriðja táknið (Poslední rituál - 2007)
  • 2006 - Sér grefur gröf (Mrazivé světlo - 2008)
  • 2007 - Aska (Žhavý hrob - 2010)
  • 2008 - Auðnin (Led v žilách - 2011)
  • 2009 - Horfðu á mig (engl. Look at Me, dt. Feuernacht)
  • 2010 - Ég man þig (engl. Blessed are the Children, dt. Geistesfjortd)

Prvních 5 románu je volně propojených postavou advokátky Tóry Gudmunsdottir a jejího německého přítele Matthiase, bývalého policisty. V dramatických napínavých detektivních příbězích hrají podstatnou roli i nevyřešené tajemství minulosti. Atraktivitu dosahuje autorka zobrazením neotřelého osobitého islandského prostředí a neopomíjí náznaky severské mystiky jako přitažlivou kulisu událostí. Tóra ani Matthias nedisponují nadpozemskými vlastnostmi superhrdinů ani geniálními technickými pomůckami. Je to sympatická realistická dvojice v uvěřitelných přesto dech beroucích příbězích. "Ég man þig" přináší novou dvojici vyšetřovatelů - policistku Dagný a psychologa Freyra.


Detektivky se těší veliké popularitě. Debutový Poslední rituál byl přeložen do více než 30 jazyků nevyjímaje ruštinu a arabštinu a v řebříčku prodejnosti přeskočil dokonce Dana Browna. Yrsa Sigurðardóttir bývá označovaná za islandskou odpověď na Stiega Larssona. V květnu roku 2006 Yrsa navštívila i pražský knižní veletrh Svět knihy. V roce 2010 bola nominovaná na cenu společnosti The Private Eye Writers of America za Mrazivé světlo.


Související odkazy