Jaromír Weinberger: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Wkped (diskuse | příspěvky)
životopis Jaromíra Weinbergera
Řádek 10: Řádek 10:


Po roce 1939 si velký úspěch již Weinberger nezískal, a to i přes jeho velkou snahu. Smrt následovala 8. srpna 1967, kdy ve svém domě v St. Petersburgu spáchal [[sebevražda|sebevraždu]] - předávkoval se léky.
Po roce 1939 si velký úspěch již Weinberger nezískal, a to i přes jeho velkou snahu. Smrt následovala 8. srpna 1967, kdy ve svém domě v St. Petersburgu spáchal [[sebevražda|sebevraždu]] - předávkoval se léky.

== Odkazy ==
*[http://www.brikcius.com/Projects.cz.Weinberger.html Weinberger Tour]


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 29. 3. 2012, 20:51

Jaromír Weinberger (8. ledna 1896, Praha - 8. srpna 1967, Saint Petersburg, Florida) byl český hudební skladatel 20. století.

Biografie

K hudbě měl blízko již od mala. Na základě svého zřetelného hudebního talentu, se rozhodl studovat na pražské konzervatoři a později v Lipsku u Maxe Regera. Po svých úspěšných studiích se rozhodl odcestovat do USA, kde pracoval rok jako učitel, ale nakonec ho láska po vlasti znovu zavedla do bývalého Československa, kde vyučoval v Praze, ale i v Bratislavě nebo ve Vídni.

Ve své rodné Praze se zdržel víceméně až do roku 1937, kdy se nakonec v roce 1939 rozhodl přestěhovat do USA a usadil se ve městě St. Petersburg na Floridě.

Jeho první velký a okamžitý úspěch se dostavil s datem 27. dubna 1927, kdy byla jeho opera Švanda dudák poprvé uvedena v Národním divadle v Praze. Úspěch sklidila i při svých uvedení v Německu, následně ve velké části Evropy a v roce 1931 i v Metropolitní opeře v New Yorku. Oblíbenými orchestrálními kusy se stala i jeho polka a fuga. Další úspěchy následovaly i s operami zkomponovanými mezi lety 1932-1937, včetně lehčí opery Postel růží, uvedené v Praze v roce 1932, ale i s různými orchestrálními skladbami, jako je tzv. Lincolnova symfonie (1941) nebo Česká rapsodie z téhož roku. Jeho posledním dílem, které si získalo popularitu byly jeho variace a fuga Pod košatým kaštanem z roku 1939.

Po roce 1939 si velký úspěch již Weinberger nezískal, a to i přes jeho velkou snahu. Smrt následovala 8. srpna 1967, kdy ve svém domě v St. Petersburgu spáchal sebevraždu - předávkoval se léky.

Odkazy