Aktualizace vrstvy mapování biotopů: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Eliveri (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
Eliveri (diskuse | příspěvky)
odkaz na NDOP
Řádek 19: Řádek 19:
*degradace
*degradace
*management
*management
*typické druhy (včetně seznamu přítomných typických a ochranářsky významných druhů)
*typické druhy (včetně seznamu přítomných typických a ochranářsky významných druhů, tyto soupisy se následně importují do [[Nálezová databáze ochrany přírody|Nálezové databáze ochrany přírody]])
*struktura a funkce
*struktura a funkce
*regionální hodnocení
*regionální hodnocení
Řádek 38: Řádek 38:
* [[Katalog biotopů České republiky]]
* [[Katalog biotopů České republiky]]
* [[Monitoring biotopů]]
* [[Monitoring biotopů]]
* [[Nálezová databáze ochrany přírody]]
* [[Natura 2000]]
* [[Natura 2000]]
* [[Agentura ochrany přírody a krajiny ČR]]
* [[Agentura ochrany přírody a krajiny ČR]]

Verze z 26. 3. 2012, 16:55

Aktualizace vrstvy mapování biotopů je součást sledování stavu biotopů organizovaného Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Základní informace

Aktualizace vrstvy mapování biotopů (VMB) je dvanáctiletý cyklus údržby celoplošné informace o výskytu a stavu přírodních biotopů na území ČR. Navazuje na mapování biotopů z let 2000 – 2005, které sloužilo jako podklad pro vymezení evropsky významných lokalit. Konkrétní náplň aktualizace je do značné míry určována požadavky § 11 Směrnice o stanovištích (č. 92/43/EHS) na sledování habitatů (typů přírodních stanovišť) a navazujícími dokumenty Výboru pro stanoviště (Habitats Committee).

Kde se aktualizace VMB provádí

  • Mapuje se po tzv. mapovacích okrscích. Okrsek je vymezen pevnými liniemi v krajině. Jeden okrsek má cca 1500-3000 ha, v ČR je celkově zhruba 3500 mapovacích okrsků.

Metodika

Aktualizace VMB probíhá v terénu dle Metodiky aktualizace vrstvy mapování biotopů (Lustyk P., Guth J., 2012, AOPK ČR Praha). Hlavní pomocnou literaturou je Katalog biotopů (Chytrý M., Kučera T. & Kočí M., 2001, AOPK ČR Praha) a Příručka hodnocení biotopů (Kolektiv autorů, 2008, AOPK ČR Praha).

Sledované charakteristiky

Hlavní sledované charakteristiky u přírodních biotopů jsou:

  • reprezentativnost
  • struktura stromového a keřového patra
  • mrtvé dřevo
  • degradace
  • management
  • typické druhy (včetně seznamu přítomných typických a ochranářsky významných druhů, tyto soupisy se následně importují do Nálezové databáze ochrany přírody)
  • struktura a funkce
  • regionální hodnocení

Technické zpracování dat

Data jsou zapisována v digitální podobě pomocí online aplikace WANAS, která se skládá ze dvou částí, tabelární a prostorové. Složitější prostorové úpravy lze také zpracovávat standardními nástroji GIS.

Přístup k datům z VMB

Ve zjednodušené podobě je vrstva volně přístupná veřejnosti na mapovém serveru AOPK ČR (http://mapy.nature.cz). Tímto způsobem nelze data exportovat ani analyzovat a slouží tak pouze k prvotní orientaci. Možnost poskytování úplných dat upravují vnitřní předpisy AOPK ČR. Poskytnutí VMB je většinou bezplatné, zpoplatněny jsou jen případné analytické výstupu či transformace dat. S žádostí o data je možné se obrátit na krajská střediska AOPK ČR, případně na ředitelství. Aktuální informace k poskytování dat lze nalézt na stránkách http://portal.nature.cz.

Literatura

  • Pro zájemce o projekt mapování biotopů poskytuje ucelený přehled informací publikace Mapování biotopů v České republice (Hartel, Lončáková et Hošek 2009).
  • Jednotky biotopů používané při mapování biotopů definuje Katalog biotopů České republiky (Chytrý et al. 2010). První vydání Katalogu biotopů je dostupné i v elekronické podobě. Druhé vydání Katalogu biotopů ČR i publikaci Mapování biotopů v České republice je možné zakoupit mj. v knihovně AOPK ČR.

Související články

Externí odkazy