Nálezová databáze ochrany přírody: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Eliveri (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
Eliveri (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 2: Řádek 2:


==Obecné informace==
==Obecné informace==
NDOP je výsledkem dlouhodobé aktivity [[Agentura ochrany přírody a krajiny ČR|Agentury ochrany přírody a krajiny ČR]] v druhové ochraně. Dle nastavených pravidel má právo vkládat, editovat, a také prohlížet data, vedle interních zaměstnanců [[AOPK ČR]] rovněž široký okruh odborných spolupracovníků. AOPK ČR využívá NDOP pro svou činnost již od roku 2008.
NDOP je výsledkem dlouhodobé aktivity [[Agentura ochrany přírody a krajiny ČR|'''Agentury ochrany přírody a krajiny ČR''']] v druhové ochraně. Dle nastavených pravidel má právo vkládat, editovat, a také prohlížet data, vedle interních zaměstnanců [[AOPK ČR]] rovněž široký okruh odborných spolupracovníků. [[AOPK ČR]] využívá NDOP pro svou činnost již od roku 2008.


== Komu je NDOP určen ==
== Komu je NDOP určen ==


* NDOP umožňuje využití dat jak pro ochranu přírody v celostátním, regionálním i místním měřítku všemi relevantními subjekty veřejné správy, jako jsou organizace resortu životního prostředí, či krajské obecní úřady, tak i pro výzkumné účely univerzitami a vysokými školami, ústavy Akademie věd a muzei. Více o možnosti zpřístupnění se dozvíte na stránkách portal.nature.cz
* NDOP umožňuje využití dat jak pro [[ochrana přírody|ochranu přírody]] v celostátním, regionálním i místním měřítku všemi relevantními subjekty veřejné správy, jako jsou organizace resortu životního prostředí, či krajské obecní úřady, tak i pro výzkumné účely univerzitami a vysokými školami, ústavy [[Akademie věd]] a muzei. Více o možnosti zpřístupnění se dozvíte na stránkách [http://portal.nature.cz '''portal.nature.cz''']


* Data jsou využívána veřejnou správou při zajišťování druhové i územní ochrany (vydávání výjimek ze zákona o ochraně přírody a krajiny, podpora realizace potřebných opatření), autorizovanými osobami při posuzování vlivů koncepcí a samozřejmě záměrů (SEA, EIA, biologická a tzv. naturová hodnocení), investory pro včasné informování o zájmech ochrany přírody při přípravě záměrů a také k plnění povinností vyplývajících z našeho členství v Evropské unii (zpracovávání hodnotících zpráv o stavu populací druhů pro Evropskou komisi). Data jsou na základě smluv také poskytována pro výzkumné účely včetně diplomových a disertačních prací.
* Data jsou využívána veřejnou správou při zajišťování druhové i územní ochrany (vydávání výjimek ze [[zákon o ochraně přírody a krajiny|zákona o ochraně přírody a krajiny]], podpora realizace potřebných opatření), autorizovanými osobami při posuzování vlivů koncepcí a samozřejmě záměrů (SEA, [[EIA]], biologická a tzv. naturová hodnocení), investory pro včasné informování o zájmech ochrany přírody při přípravě záměrů a také k plnění povinností vyplývajících z našeho členství v [[Evropská unie|Evropské unii]] (zpracovávání hodnotících zpráv o stavu populací druhů pro [[Evropská komise|'''Evropskou komisi''']]). Data jsou na základě smluv také poskytována pro výzkumné účely včetně [[Diplomová práce|diplomových]] a [[Disertační práce|disertačních prací]].


== Systém ==
== Systém ==


* NDOP sestává ze dvou aplikací - zapisovací a prohlížecí
* NDOP sestává ze dvou aplikací - zapisovací a prohlížecí
* Prostřednictvím zapisovací aplikace je možné zadávat jednotlivá pozorování spolu se zakreslením bodu či polygonu do mapy, s uvedením všech autorů pozorování i s podrobnostmi k jednotlivým nálezům (např. etologie, biotopové či taxonomické poznámky apod.).
* Prostřednictvím zapisovací aplikace je možné zadávat jednotlivá pozorování spolu se zakreslením bodu či [[Polygon|polygonu]] do mapy, s uvedením všech autorů pozorování i s podrobnostmi k jednotlivým nálezům (např. [[etologie]], [[Biotop|biotopové]] či [[Taxonomie|taxonomické]] poznámky apod.). Druhové nálezy jsou do databáze zadávány jednak jako dílčí pozorování, ale také hromadnými importy z některých přírodovědných projektů (např. z [['''aktualizace vrstvy mapování biotopů''']])
* Prohlížecí aplikace slouží k zobrazování dat vyfiltrovaných dle zadaných kritérií, kterými mohou být druh, datum registrace, lokalizace, autor, zdroj, region, či katastr, případně kombinace těchto kritérií.
* Prohlížecí aplikace slouží k zobrazování dat vyfiltrovaných dle zadaných kritérií, kterými mohou být [[druh]], datum registrace, [[lokalizace]], [[autor]], [[zdroj]], region, či [[katastr]], případně kombinace těchto kritérií.


== Jak do NDOP přispět? ==
== Jak do NDOP přispět? ==

Verze z 26. 3. 2012, 15:53

Nálezová databáze ochrany přírody (NDOP) je aplikace určená k zadávání a editaci dat o výskytu druhů rostlin a živočichů.

Obecné informace

NDOP je výsledkem dlouhodobé aktivity Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v druhové ochraně. Dle nastavených pravidel má právo vkládat, editovat, a také prohlížet data, vedle interních zaměstnanců AOPK ČR rovněž široký okruh odborných spolupracovníků. AOPK ČR využívá NDOP pro svou činnost již od roku 2008.

Komu je NDOP určen

  • NDOP umožňuje využití dat jak pro ochranu přírody v celostátním, regionálním i místním měřítku všemi relevantními subjekty veřejné správy, jako jsou organizace resortu životního prostředí, či krajské obecní úřady, tak i pro výzkumné účely univerzitami a vysokými školami, ústavy Akademie věd a muzei. Více o možnosti zpřístupnění se dozvíte na stránkách portal.nature.cz
  • Data jsou využívána veřejnou správou při zajišťování druhové i územní ochrany (vydávání výjimek ze zákona o ochraně přírody a krajiny, podpora realizace potřebných opatření), autorizovanými osobami při posuzování vlivů koncepcí a samozřejmě záměrů (SEA, EIA, biologická a tzv. naturová hodnocení), investory pro včasné informování o zájmech ochrany přírody při přípravě záměrů a také k plnění povinností vyplývajících z našeho členství v Evropské unii (zpracovávání hodnotících zpráv o stavu populací druhů pro Evropskou komisi). Data jsou na základě smluv také poskytována pro výzkumné účely včetně diplomových a disertačních prací.

Systém

  • NDOP sestává ze dvou aplikací - zapisovací a prohlížecí
  • Prostřednictvím zapisovací aplikace je možné zadávat jednotlivá pozorování spolu se zakreslením bodu či polygonu do mapy, s uvedením všech autorů pozorování i s podrobnostmi k jednotlivým nálezům (např. etologie, biotopové či taxonomické poznámky apod.). Druhové nálezy jsou do databáze zadávány jednak jako dílčí pozorování, ale také hromadnými importy z některých přírodovědných projektů (např. z '''aktualizace vrstvy mapování biotopů''')
  • Prohlížecí aplikace slouží k zobrazování dat vyfiltrovaných dle zadaných kritérií, kterými mohou být druh, datum registrace, lokalizace, autor, zdroj, region, či katastr, případně kombinace těchto kritérií.

Jak do NDOP přispět?

Rádi byste přispěli k ochraně přírody a stále nevíte, jak se o své znalosti podělit? Můžete přispět vlastními daty do NDOP a tím podpořit možnosti ochrany přírody. Se správci a autory rozsáhlých a kvalitních databází AOPK ČR spolupracuje často s výsledkem vzájemného sdílení a výměny dat, přičemž některé takové soubory pak i kupuje. Stále však roste skupina odborníků, kteří do NDOP přispívají čistě z odborných zájmů. Pokud byste do druhové databáze rádi přispěli i svými pozorováními, kontaktujte správce databáze: ndop@nature.cz.


Související články


Externí odkazy