Mapování biotopů v České republice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Eliveri (diskuse | příspěvky)
Nová stránka: '''Mapování biotopů''' v České republice je projektem na získávání unikátních dat o stavu přírody, jehož organizátorem je [[Agentura ochrany přírody a krajiny ČR…
 
Eliveri (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Řádek 14: Řádek 14:


== Literatura ==
== Literatura ==
Pro zájemce o mapování biotopů poskytuje ucelený přehled informací publikace '''Mapování biotopů v České republice''' (Hartel, Lončáková et Hošek 2009).
*Pro zájemce o mapování biotopů poskytuje ucelený přehled informací publikace '''Mapování biotopů v České republice''' (Hartel, Lončáková et Hošek 2009).
Jednotky biotopů používané při mapování biotopů definuje '''Katalog biotopů České republiky''' (Chytrý et al. 2010).
*Jednotky biotopů používané při mapování biotopů definuje '''Katalog biotopů České republiky''' (Chytrý et al. 2010).


== Související články ==
== Související články ==
Řádek 22: Řádek 22:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
[http://mapy.nature.cz Mapový server AOPK ČR]
*[http://mapy.nature.cz Mapový server AOPK ČR]
[http://portal.nature.cz Portál informačního systému ochrany přírody]
*[http://portal.nature.cz Portál informačního systému ochrany přírody]
[http://www.biomonitoring.cz Odbor monitoringu AOPK ČR]
*[http://www.biomonitoring.cz Odbor monitoringu AOPK ČR]
[http://www.ochranaprirody.cz Agentura ochrany přírody a krajiny ČR]
*[http://www.ochranaprirody.cz Agentura ochrany přírody a krajiny ČR]

Verze z 23. 3. 2012, 13:18

Mapování biotopů v České republice je projektem na získávání unikátních dat o stavu přírody, jehož organizátorem je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Historie

Původním účelem mapování biotopů bylo splnění povinností daných evropskými právními předpisy pro vstup do Evropské unie – vymezení evropsky významných lokalit pro typy přírodních stanovišť (součást soustavy chráněných území Natura 2000). První vlna mapování probíhala v letech 2001–2005 za úsilí stovek profesionálních i dobrovolných pracovníků. Při mapování biotopů se sbírala data nejen pro evropsky významné typy přírodních stanovišť, ale i pro další přírodní biotopy na území ČR. Výsledkem je celoplošná vrstva mapování biotopů. Vzhledem k tomu, že stav vegetace se mění, a také vzhledem k dílčím nepřesnostem původní vrstvy se od roku 2006 provádí aktualizace vrstvy mapování biotopů.

Jednotka mapování

Evropsky významný typ přírodního stanoviště (= habitat) je jednotka vegetace používaná v evropské legislativě. Členění na habitaty je používané při psaní oficiálních zpráv a při plnění povinností vůči Evropské unii. Pro pouhé konání mezinárodních povinností by tedy mapování mohlo být prováděno na této úrovni. Při mapování biotopů v ČR je ovšem používaná jemnější mapovací jednotka – biotop, která je tradičně užívána středoevropskými odborníky. Biotopy lze jednoduše rozdělit do jednotlivých habitatů. Detailnější přístup tak umožňuje plnit mezinárodní povinnosti a zároveň využít data pro řadu jiných odborných i ochranářských účelů.

Co se při mapování sleduje

Mapování je zaměřeno především na přírodní biotopy, které jsou tradičně ve středu zájmu ochrany přírody. Při terénním mapování je však účelné zaznamenávat i ostatní biotopy, byť jsou ochranářsky bezcenné vzhledem k silnému vlivu člověka, popř. mohou být z hlediska biodiverzity významné, ale jejich ochrana není možná vzhledem k přímé závislosti na ekonomické činnosti člověka (např. vegetace vzácných polních plevelů). Tyto biotopy označujeme jako nepřírodní. Biotopy se hodnotí na tzv. segmentech. Jedná se o stejnorodý územní celek pokrytý jedním biotopem. Výjimečně může mít segment mozaikovitou strukturu (nahloučení několika různých biotopů, typické např. pro vegetaci skalních měst). Pokud druhové složení přítomných rostlin neumožňuje přiřazení k žádnému přírodnímu biotopu, obvykle se segment klasifikuje vhodným nepřírodním biotopem.

Poskytování dat

Ve zjednodušené podobě je vrstva mapování biotopů volně přístupná veřejnosti na mapovém serveru AOPK ČR (http://mapy.nature.cz). Tímto způsobem nelze data exportovat ani analyzovat a slouží tak pouze k prvotní orientaci. Možnost poskytování úplných dat upravují vnitřní předpisy AOPK ČR. Poskytnutí VMB je většinou bezplatné, zpoplatněny jsou jen případné analytické výstupy či transformace dat. S žádostí o data je možné se obrátit na krajská střediska AOPK ČR, případně na ředitelství AOPK ČR. Aktuální informace k poskytování dat lze nalézt na stránkách http://portal.nature.cz. Data z původní i z aktualizované vrstvy mapování biotopů jsou využívaná zejména pracovníky veřejné správy, řadou komerčních subjektů a v neposlední řadě studenty vysokých škol při tvorbě diplomových prací.

Literatura

  • Pro zájemce o mapování biotopů poskytuje ucelený přehled informací publikace Mapování biotopů v České republice (Hartel, Lončáková et Hošek 2009).
  • Jednotky biotopů používané při mapování biotopů definuje Katalog biotopů České republiky (Chytrý et al. 2010).

Související články

Externí odkazy