Fakultní Thomayerova nemocnice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Pankrach (diskuse | příspěvky)
→‎Doprovodná zařízení: - sakrální stavba v areálu je kaple
Pankrach (diskuse | příspěvky)
m →‎Doprovodná zařízení: - oprava prolinkování
Řádek 13: Řádek 13:


=== Doprovodná zařízení ===
=== Doprovodná zařízení ===
* [[kaple sv. Václava]] s [[Věžní hodiny|věžními hodinami]] a [[zvon]]em
* [[kaple svatého Václava]] s [[Věžní hodiny|věžními hodinami]] a [[zvon]]em
* [[kino]]
* [[kino]]
* [[knihovna (instituce)|knihovna]]
* [[knihovna (instituce)|knihovna]]

Verze z 26. 2. 2012, 14:02

Thomayerova nemocnice – vstupní brána z Vídeňské ulice

Thomayerova nemocnice (do roku 2012 Fakultní Thomayerova nemocnice, neoficiálně též Krčská nemocnice či Nemocnice Krč, dříve původním názvem Masarykovy domovy) je velké zdravotnické zařízení, které se nachází v Praze 4-Krči na okraji Kunratického lesa na břehu Kunratického potoka při bývalé Budějovické, nyní Vídeňské silnici.

Masarykovy domovy (před 2. světovou válkou)

Zařízení vzniklo za 1. československé republiky jako ústav sociální péče hlavního města Prahy. Stavba byla provedena v letech 19261928 na parcele o výměře 33 hektarů podle funcionalistického návrhu architekta Bohumíra Kozáka v celkovém nákladu 123 miliónů korun československých. Ve své době se jednalo o jedno z nejmodernějších zařízení tohoto typu v Evropě.[1] Zařízení bylo slavnostně uvedeno do provozu 28. října 1928 k 10. výročí vzniku Československé republiky a bylo pojmenováno po 1. prezidentovi republiky Tomáši Garrigue Masarykovi. Zařízení mělo celkově 3260 lůžek.

Skladba sociálních zařízení

Doprovodná zařízení

Etapy výstavby

  1. etapa v letech 19261928
  2. etapa v roce 1939, pavilon "K"
  3. etapa v roce 1940, pavilon "P" (platící klientela)

Nacistický lazaret (2. světová válka)

V dubnu 1941 byla zahájena postupná přeměna areálu na nacistický válečný lazaret. Kromě německých vojáků s omrzlinami z Bitvy u Stalingradu zde bylo internováno, mimo jiné, také několik dětí z Lidic. Původní obyvatelé domovů byli postupně přesouváni do jiných zařízení.

Nemocnice (po 2. světové válce)

Lůžková část podzemní nemocnice sloužící jako protijaderný kryt

Krátce po 2. světové válce zařízení dále sloužilo jako vojenský lazaret i pro raněné vojáky Rudé armády, dále pro nemocné a zubožené lidi, kteří se vrátili ve špatném zdravotním stavu z nacistických koncentračních táborů a z nucených prací v rámci totálního nasazení. Nicméně brzy po válce bylo rozhodnuto, že celé zařízení bude postupně přeměněno ve velkou nemocnici a název Masarykovy domovy se stal z politických důvodů nepřijatelný. Oficiálně se tak stalo 26. května 1954 v den 100. výročí narození významného českého lékaře profesora MUDr. Josefa Thomayera, po němž nese nemocnice dodnes své jméno.

V současné době má Thomayerova nemocnice zhruba 1 600 lůžek a přibližně stejný počet zaměstnanců, z toho asi 1 100 zdravotnických pracovníků. Součásti nemocnice je i samostatná porodnice s kojeneckým ústavem, léčebna dlouhodobě nemocných, dětský domov. V areálu Thomayerovy nemocnice se nachází i organizačně a ekonomicky zcela samostatné zdravotnické zařízení, jímž je Institut klinické a experimentální medicíny (zkráceně IKEM).

Zajímavosti

Zvláštností je zde třípatrové podzemní chráněné zdravotnické pracoviště pro 70 pacientů v železobetonovém krytu se samostatným zdrojem pitné vody (vlastní studna a podzemní vodojem) i agregátem pro výrobu elektrické energie. V areálu nemocnice je také možné potkat volně pobíhající muflony.[2][3][4]

Sanatorium Prosečnice

Podrobnější informace naleznete v článku Sanatorium Prosečnice.

K plicnímu oddělení Thomayerovy nemocnice patří i sanatorium v Prosečnici v Posázaví.

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Fakultní Thomayerova nemocnice na Wikimedia Commons

Reference

Související články

Externí odkazy

Šablona:Geo cz