Letiště: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ZéroBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám tpi:Ples balus
Řádek 21: Řádek 21:
=== Ostatní ===
=== Ostatní ===
* [[Letiště Benešov]] (LKBE)
* [[Letiště Benešov]] (LKBE)
* [[Letiště Zbraslavice]] (LKZB)
* [[Letiště Medlánky|Letiště Brno-Medlánky]] (LKCM)
* [[Letiště Medlánky|Letiště Brno-Medlánky]] (LKCM)
* [[Letiště Kladno]] (LKKL)
* [[Letiště Kladno]] (LKKL)

Verze z 18. 2. 2012, 14:32

Tento článek je o stavbě určené pro vzlety a přistávání letadel. Další významy jsou uvedeny na stránce Letiště (rozcestník).
Mezinárodní letiště v San Franciscu

Letiště je stavba na zemi nebo na vodě určená pro vzlety, přistání (vzletová a přistávací dráha) a pozemní pohyby letadel po pojezdových drahách. Obvykle k ní patří i další technické a logistické zázemí – hangáry, řídicí věž, letištní terminály, sklady leteckého paliva a stavby pro logistické zabezpečení leteckého provozu.

Raná letiště byla budována během první světové války pro vojenské potřeby. Po válce byly k některým dostavěny další budovy pro podporu civilní přepravy osob. První letiště určené výhradně pro civilní účely bylo otevřeno roku 1922 v tehdy německém Königsbergu.

Největší dopravní letiště světa se nachází v Atlantě, Georgia (USA), avšak počet přepravených cestujících je vyšší v Londýně díky většímu počtu letišť: London Heathrow, London Gatwick, London Luton, London Stansted, London City, London Biggin Hill.

V Praze je zatím pouze jedno velké letiště v Ruzyni, ale plánuje se otevření druhého veřejného mezinárodního letiště Vodochody (původně v areálu továrny Aero Vodochody) .[1], další významné pražské letiště Letiště Praha-Kbely se nachází v severovýchodní části města.

Letiště v České republice

Mezinárodní veřejná

Letiště Praha-Ruzyně

Ostatní

Související články

Reference

Šablona:Sisterlinks

Šablona:Link FA