Navahové: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám sah:Навахо
Reaperbot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení pahýlů na jednotnou šablonu {{Pahýl}} dle Wikipedie:Žádost o komentář/Šablony pahýlů
Řádek 27: Řádek 27:
[http://download.csaf.cz/content/Video/vanishing_prayer/dokument/dejiny_navahu.rtf Dějiny Navahů-česky]
[http://download.csaf.cz/content/Video/vanishing_prayer/dokument/dejiny_navahu.rtf Dějiny Navahů-česky]


{{Pahýl - etnologie}}
{{Pahýl}}


[[Kategorie:Indiánské kmeny Severní Ameriky]]
[[Kategorie:Indiánské kmeny Severní Ameriky]]

Verze z 10. 2. 2012, 00:12

Šablona:Infobox etnické skupiny

Vlajka Navahů, přijatá roku 1968

Navahové (anglicky a španělsky Navajo, vlastním jménem Diné) je název indiánského kmene žijícího v jihozápadní části USA. Se zhruba třemi sty tisíci příslušníky jsou nejpočetnější etnickou skupinou mezi původními obyvateli Spojených států. Většina (asi 170 000) jich žije ve vlastní rezervaci nazvané Navajo Nation, zřízené roku 1868, o rozloze 64 000 kilometrů čtverečních s hlavním městem Window Rock. V poslední době se ale mnoho lidí v ekonomicky aktivním věku z rezervace stěhuje pryč, často navždy [1].

Historie

Navahové, stejně jako sousední Apačové, pocházejí z athabaské jazykové rodiny, sídlící v severozápadní části Kanady. Odtud se v 15. století kvůli zhoršeným klimatickým podmínkám (tzv. malá doba ledová) stěhovali k jihu a usadili se v polopouštní hornaté krajině, dnes známé jako Čtyři rohy. Podrobili si původní kmeny tzv. Pueblových Indiánů a převzali jejich způsob života, zejména pěstování kukuřice [2]. V 17. století přišli do kraje Španělé; Navahové přijali některé civilizační vymoženosti, jako chov koní a ovcí, ale v četných šarvátkách si dokázali uhájit faktickou nezávislost. To se změnilo v polovině 19. století, kdy se dostali pod nadvládu USA a byli vystaveni násilné asimilaci (zavraždění náčelníka Narbony nebo tzv. Dlouhý pochod, nucené stěhování provázené hladomorem). Přesto nebyli Navahové tolik početně zdecimováni jako bojovnější Apači.
Navahové se proslavili za druhé světové války, kdy americká armáda používala jejich řeč ke sdělování tajných informací. Umělý kód totiž Japonci dokázali odhalit, kdežto indiánský jazyk pochopitelně nikdo z nich neovládal. O práci navažských šifrantů natočil režisér John Woo v roce 2002 film Kód Navajo (film). Podíl Navahů na válečném vítězství byl odtajněn až v roce 1968 [3]. Vojenské penze spolu s nerostným bohatstvím země Navahů vedly k hospodářskému rozvoji a také k populační explozi, která je mezi severoamerickými Indiány unikátní: během 20. století se počet příslušníků kmene zvedl z 20 000 na čtvrt milionu a dále roste.Přes tato pozitiva jsou Navahové sužováni typickými problémy současných původních Američanů: vysoká míra nezaměstnanosti, kriminality a alkoholismu, předčasná úmrtí způsobená špatnou životosprávou i kontaminací životního prostředí [4]. Existují však Navahové, kteří se stali váženými osobnostmi i mezi bílými Američany: automobilový závodník Cory Witherill, herec Jay Navare, spisovatel Sherwin Bitsui nebo malíř Shonto Begay, existuje dokonce navažská punková skupina Blackfire sourozenců Benallyových.

Současnost

Navažská žena v hoganu

Ekonomika Navahů je vedle pastevectví a primitivního zemědělství založena na těžbě uranu, ropy a uhlí, dále na turistickém ruchu (návštěvníci přicházejí jak za tradiční kulturou původních obyvatel, tak za přírodními zajímavostmi, jako je Monument Valley, Antilopí kaňon nebo Kamenná duha) a provozování kasin: americká vláda se v osmdesátých letech rozhodla pozvednout životní úroveň Indiánů tím, že jim udělila výjimku ze zákona proti hazardu; bohužel bezpracný zisk a kontakt s různými podvodníky spíše prohloubil demoralizaci domorodých obyvatel. Navahové jsou známi jako zruční řemeslníci, na vysoké úrovni je zejména tkalcovství a stříbrotepectví. Navažská originální mytologie má velký ohlas u příznivců hnutí new age [5], proslulé jsou i jejich obrazy vysypávané z různobarevného písku a používané při magických obřadech. Pozoruhodnou úroveň má navažské léčitelství, které je tolerováno i v rámci amerického zdravotního systému. Navahové žijí v tradičních obydlích zvaných hogany, což je osmiúhelníkový dřevěný srub pokrytý hlínou.

Reference

Oficiální stránky národa
Navažský internetový portál
Naučte se navažsky
Navažská literatura
Reportáž o současných Navazích-česky
Dějiny Navahů-česky

Šablona:Link FA Šablona:Link GA