Brněnský kraj: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m oprava nefunkčního odkazu
Řádek 22: Řádek 22:
{{Administrativní dělení Československa}}
{{Administrativní dělení Československa}}


[[Kategorie:Kraje v Československu (1949-1960)]]
[[Kategorie:Kraje v Česku (1949-1960)]]

Verze z 9. 2. 2012, 10:13

Tento článek je o kraji vzniklém v roce 1949. O kraji vzniklém v roce 2000, později přejmenovaném, pojednává článek Jihomoravský kraj.

Brněnský kraj byl správní celek, který vznikl 1. ledna 1949 na základě správní reformy z roku 1948 převážně z části Moravy obklopující město Brno, ale patřily k němu i některé české obce severně a jižně od moravských Svitav. Jeho centrem bylo Brno. Kraj měl rozlohu 7 449 km².

Geografie

Na severu sousedil s krajem Olomouckým a Pardubickým, na severozápadě s krajem Pardubickým, na západě s krajem Jihlavským, na jihu s rakouskou spolkovou zemí Dolní Rakousko, na jihovýchodě se slovenským Bratislavským krajem, na východě s Gottwaldovským krajem a na severovýchodě s krajem Olomouckým.

Administrativní členění

19 okresů: Blansko, Boskovice, Brno-město, Brno, Břeclav, Bučovice, Bystřice nad Pernštejnem, Hustopeče, Mikulov, Moravská Třebová, Moravský Krumlov, Rosice, Slavkov, Svitavy, Tišnov, Velká Bíteš, Vyškov, Znojmo, Židlochovice.

Historický vývoj

1. července 1960 bylo na základě další správní reformy území Brněnského kraje přerozděleno mezi kraj Jihomoravský (většina území) a Východočeský (okolí Svitav a Moravské Třebové).

Od 1. ledna 2000 patří většina území někdejšího Brněnského kraje ke kraji Jihomoravskému, jenž se do 30. května 2001 také nazýval Brněnský kraj. Západní oblasti, především okolí Velké Bíteše a Bystřice nad Pernštejnem náleží ke Kraji Vysočina; území v okolí Svitav náleží k Pardubickému kraji, a několik obcí v moderním okrese Prostějov náleží ke kraji Olomouckému.

Související články

Externí odkazy