Kurtina: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám lt:Kurtina
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m sjednocení pahýlů na jednotnou šablonu {{Pahýl}} dle Wikipedie:Žádost o komentář/Šablony pahýlů
Řádek 24: Řádek 24:
| strany = 555
| strany = 555
}}
}}
{{Pahýl - hrad}}
{{Pahýl}}


[[Kategorie:Hrady]]
[[Kategorie:Hrady]]

Verze z 8. 2. 2012, 22:00

Bastionové opevnění - Courtine je označena kurtina
Kurtina mezi dvěma baštami, Hulst, Nizozemsko, 17. století

Kurtina je pojem užívaný pro část hradby mezi střeleckými stanovišti – nejčastěji věžemi, baštami či bastiony. Kurtina se nachází u středověkých i raně novověkých opevnění jako jsou hrady, tvrze, městské obranné systémy, bastionové pásy atd.

V Čechách byly kurtinami vybaveny např. novověké pevnosti v Josefově, Terezíně či na Vyšehradě.

Kurtinami procházely brány, kterými vedly komunikace spojující pevnostní město s okolím. Kromě bran také kurtinami procházely poterny, které spojovaly pevnostní město s pevnostními stavbami umístěnými v hradebním příkopu (typicky kleště, kaponiéry, předbastiony (v některé literatuře také nazývané jako detašované bastiony), raveliny, retranchementy).

Společně s vývojem dělostřeleckých zbraní bylo třeba zesilovat a prohlubovat vnější obranné pásmo před pevností, což zahrnovalo zesílení kurtin i bastionů. Mezi bastiony přímo před kurtinami tak vznikaly další hradby, nazývané kleště - v ČR se s nimi můžete setkat v pevnosti Terezín. Před kleštěmi ještě více vysunuty do předpolí se nacházely raveliny a to buď jednoduché nebo v provedení s reduitem.

Obrana kurtin byla zajišťována z pevnostních objektů bezprostředně sousedících s kurtinami, především se jednalo o boční palbu z bastionů.


Literatura

  • KUPKA, Vladimír, ČTVERÁK, Vladimír, DURDÍK, Tomáš, LUTOVSKÝ, Michal, STEHLÍK, Eduard. Pevnosti a opevnění v Čechách na Moravě a ve Slezsku. Praha: Libri, 2002. ISBN 80-7277-096-9. S. 555.