František Pošta: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
link horák
Řádek 6: Řádek 6:
Jako sólista vystupoval s [[Česká filharmonie|Českou filharmonií]] a [[rozhlas]]ovými [[orchestr]]y (poprvé provedl např. kontrabasový koncert [[František Hertl|Františka Hertla]]).
Jako sólista vystupoval s [[Česká filharmonie|Českou filharmonií]] a [[rozhlas]]ovými [[orchestr]]y (poprvé provedl např. kontrabasový koncert [[František Hertl|Františka Hertla]]).


Věnoval se také komorní hře. Se svým kolegou z České filharmonie [[Jaroslav Horák (hudebník)|Jaroslavem Horákem]] (viola d´amore) vytvořil duo, kterému připsal své skladby např. J.Maštalíř a J.Novák. Spolupracoval také s předními českými kvartety a Harmonií českých filharmoniků. Nejvýznamněji se však uplatnil v souboru [[Ars rediviva]], s nímž jako kontrabasista a [[violon]]ista spolupracoval od šedesátých let 20. století do roku [[1991]] a realizoval mnoho nahrávek (podrobněji [http://www.frantisekslama.com Diskografie Ars rediviva]). Práce v Ars rediviva podnítila jeho zájem o stavbu starých nástrojů. S houslařem B.Pecharem rekonstruoval svůj šestistrunný [[violon]] a v podniku [[Cremona Luby|Cremona]] v [[Luby|Lubech]] inicioval výrobu mistrovských kontrabasů podle klasických vzorů. Sám hrál na vzácný [[kontrabas]] ''Grancini'' z roku [[1695]] (viz diskografie níže).
Věnoval se také komorní hře. Se svým kolegou z České filharmonie [[Jaroslav Horák (hudebník)|Jaroslavem Horákem]] ([[viola d'amore]]) vytvořil duo, kterému připsal své skladby např. J.Maštalíř a J.Novák. Spolupracoval také s předními českými kvartety a Harmonií českých filharmoniků. Nejvýznamněji se však uplatnil v souboru [[Ars rediviva]], s nímž jako kontrabasista a [[violon]]ista spolupracoval od šedesátých let 20. století do roku [[1991]] a realizoval mnoho nahrávek (podrobněji [http://www.frantisekslama.com Diskografie Ars rediviva]). Práce v Ars rediviva podnítila jeho zájem o stavbu starých nástrojů. S houslařem B.Pecharem rekonstruoval svůj šestistrunný [[violon]] a v podniku [[Cremona Luby|Cremona]] v [[Luby|Lubech]] inicioval výrobu mistrovských kontrabasů podle klasických vzorů. Sám hrál na vzácný [[kontrabas]] ''Grancini'' z roku [[1695]] (viz diskografie níže).


Své zkušenosti uplatňoval i jako [[Učitel|pedagog]]. Vyučoval na pražské [[konzervatoř]]i (od roku [[1953]]) a na mistrovských kurzech v Československu i v zahraničí ([[Japonsko]]).
Své zkušenosti uplatňoval i jako [[Učitel|pedagog]]. Vyučoval na pražské [[konzervatoř]]i (od roku [[1953]]) a na mistrovských kurzech v Československu i v zahraničí ([[Japonsko]]).

Verze z 26. 1. 2012, 15:40

František Pošta (22. srpna 1919 Lány - 18. července 1991 Praha) byl významný český kontrabasista, který v Československu nejvýrazněji přispěl k prosazení kontrabasu jako sólového koncertantního nástroje.

Stručný životopis

Učil se na nejprve hře na housle a poté na kontrabas u V.Tučka v Lánech a F.Tučka v Unhošti. Na pražské konzervatoři (1934-1940) absolvoval u Oldřicha Šorejse. Již v roce 1939 byl ale Václavem Talichem angažován jako kontrabasista orchestru České filharmonie, kde byl od roku 1945 sólokontrabasistou a později i vedoucím skupiny kontrabasů (1951-1985).

Jako sólista vystupoval s Českou filharmonií a rozhlasovými orchestry (poprvé provedl např. kontrabasový koncert Františka Hertla).

Věnoval se také komorní hře. Se svým kolegou z České filharmonie Jaroslavem Horákem (viola d'amore) vytvořil duo, kterému připsal své skladby např. J.Maštalíř a J.Novák. Spolupracoval také s předními českými kvartety a Harmonií českých filharmoniků. Nejvýznamněji se však uplatnil v souboru Ars rediviva, s nímž jako kontrabasista a violonista spolupracoval od šedesátých let 20. století do roku 1991 a realizoval mnoho nahrávek (podrobněji Diskografie Ars rediviva). Práce v Ars rediviva podnítila jeho zájem o stavbu starých nástrojů. S houslařem B.Pecharem rekonstruoval svůj šestistrunný violon a v podniku Cremona v Lubech inicioval výrobu mistrovských kontrabasů podle klasických vzorů. Sám hrál na vzácný kontrabas Grancini z roku 1695 (viz diskografie níže).

Své zkušenosti uplatňoval i jako pedagog. Vyučoval na pražské konzervatoři (od roku 1953) a na mistrovských kurzech v Československu i v zahraničí (Japonsko).

Literatura

  • Československý hudební slovník osob a institucí (Praha 1963)
  • Jan Kozák a kol.: Českoslovenští hudební umělci a komorní soubory (SHV, Praha 1964)
  • Československý biografický slovník 20.století (Academia, Praha 1992)

Diskografie

  • Zpívající kontrabas Františka Pošty - Supraphon 1982, katalogové číslo : 1111 3195 G
  • František Pošta, kontrabasový recitál - Supraphon 1976, katalogové číslo : 1 11 1949 G

Externí odkazy