Hipparchos: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (Robot: Přidávám hi:हिप्पारकस
Řádek 34: Řádek 34:
[[gl:Hiparco]]
[[gl:Hiparco]]
[[he:היפרכוס]]
[[he:היפרכוס]]
[[hi:हिप्पारकस]]
[[hr:Hiparh]]
[[hr:Hiparh]]
[[hu:Hipparkhosz (csillagász)]]
[[hu:Hipparkhosz (csillagász)]]

Verze z 24. 1. 2012, 12:26

Soubor:Hipparchos 1.jpeg
Hipparchos

Hipparchos (asi 190 - asi 125 př. n. l.) byl jeden z největších antických astronomů, který zvýšil přesnost pozorování a sestavil první veliký katalog hvězd.

Pocházel z města Nikaie v maloasijské Bithýnii. Největší část svého života strávil v Alexandrii. Tady se taky roku 160 př. n. l. stal ředitelem Museia (státní akademie věd, kterou založil Ptolemaios II.).

Hipparchos zdůrazňoval přesné pozorování a matematické výpočty. Vymyslel nové přístroje pro měření výšky hvězd, stanovil sklon zemské osy k ekliptice. Určil délku slunečního roku s chybou jen 6 minut. Objevil každoroční nepatrné posouvání jarního bodu po ekliptice ( je způsobeno precesí zemské osy).

Jeho největším dílem je katalog hvězd, který obsahoval přesné polohy více než 800 stálic. K vytvoření tohoto katalogu jej přimělo vzplanutí nové hvězdy v souhvězdí Štíra roku 134 př. n. l. Díky tomuto usoudil, že život hvězdy není věčný a že hvězdy po čase zanikají.

Kolem roku 130 př. n. l. chtěl prověřit heliocentrický model. Vyšel ze správné úvahy, že pokud Země obíhá kolem Slunce, pak se musí v průběhu roku měnit poloha hvězd na nočním nebi. Tato měření skutečně provedl, ale jeho domněnka se nepotvrdila. Proto zavrhl heliocentrický model.

Šablona:Link FA