Assam: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m obrazek
Řádek 7: Řádek 7:


== Čaje Assam ==
== Čaje Assam ==
[[Soubor:File:AssamTea.jpg|thumb|Assam]]
[[Soubor:AssamTea.jpg|thumb|Assam]]
Převážná část ásámských čajů přichází na svět od července do září, kdy kolem tisíce sběračů pracuje osm hodin denně. Každý z nich otrhá téměř 50 000 [[fleš|flešů]] za den. Lístky se trhají do těžkých košů na zádech, zajištěných pásem kolem čela.
Převážná část ásámských čajů přichází na svět od července do září, kdy kolem tisíce sběračů pracuje osm hodin denně. Každý z nich otrhá téměř 50 000 [[fleš|flešů]] za den. Lístky se trhají do těžkých košů na zádech, zajištěných pásem kolem čela.



Verze z 20. 1. 2012, 23:55

Rytina z roku 1850 ukazující různé fáze procesu zpracování čaje v Assamu

Assam je označení čaje pěstovaného v indické oblasti Ásám.

Oblast pěstování

Dnes se čajovník pěstuje na obou březích řeky Brahmaputry, nejrozlehlejší oblasti produkující černý čaj na světě. V roce 1993, přibližně po 155 letech, kdy do Londýna dorazily první bedny s čajem, vyrobilo 2000 asámských plantáží rekordních 444 231,8 tuny čaje, tedy 53 procent z tehdy nejvyšší roční úrody v Indii činící 835 552,7 tuny.

Údolí Brahmaputry se táhne 193 km na východ od Dárdžilingu a hraničí s Čínou, Barmou a Bangladéšem. Pěstitelé se musí potýkat se značně vysokými srážkami od 2000 do 3000 mm ročně. Jsou velmi nerovnoměrné a v období monzunových dešťů mohou dosáhnout až 255 – 300 mm denně. Tato „skleníková“ kombinace vlhkosti a tepla dává vzniknout jedněm z nejjemnějších druhů čaje na světě.

Čaje Assam

Assam

Převážná část ásámských čajů přichází na svět od července do září, kdy kolem tisíce sběračů pracuje osm hodin denně. Každý z nich otrhá téměř 50 000 flešů za den. Lístky se trhají do těžkých košů na zádech, zajištěných pásem kolem čela.

Aby vyhověl rostoucí domácí poptávce a udržel si stálou úroveň vývozu, soustředil se ásámský průmysl v uplynulých letech na pěstování a selekci kvalitních klonů a osiva a na biotechnický výzkum zlepšení vlastností rostlin. Aby se vyřešil problém nedostatku pracovní síly v sezoně, zkoušelo se v některých oblastech využít mechanizace.

Ortodoxní čaje a čaje vyrobené technologií CTC se přepravují kamiony do nejbližších aukčních síní v Guváhátí (specializovaná hlavně na čaje pro domácí trh), Silgiri a Kalkatě, kde se konají dražba čajů na export.

Celolistové čaje

  • Assam z první sklizně

Zdejší čajovníky začínají vyhánět nové výhonky v březnu a první sklizeň probíhá osm až deset týdnů. Vyrobené čaje se na rozdíl od Darjeelingu zřídka prodávají do Evropy a USA.

  • Assam z druhé sklizně

Druhý sběr začíná v červnu a převážná část výroby probíhá od července do září. Velké listy ásámského čajovníku, jejichž spodní strany pokrývá stříbřené chmýří,, poskytují vysoce kvalitní čaj s vysokým podílem tipsu. Výsledný nálev vyniká bohatou vůní, čirou, tmavě červenou barvu, plným tělem a silnou, zakulacenou chutí s nádechem sladu.

Zlomkové čaje

Tento typ čaje tvoří hlavní část místní produkce. Bohatost sladové chuti a tělo činí z assamských směsí ideální čaje k typické anglické snídani sestávající například ze slaniny, šunky a uzené ryby.

Zelený Assam

Na zelený čaj připadá o málo více než 1 procento z celkové produkce čaje v Indii.

Související články