Lionel-Groulx (stanice metra v Montréalu): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Sla m (diskuse | příspěvky)
m hierarchie nadpisů
m 28. dubna->28. duben
Řádek 28: Řádek 28:
==Historie==
==Historie==


Část stanice Lionel-Groulx patřící k zelené lince byla otevřena [[3. září]] [[1978]], část náležející k oranžové lince [[28. dubna]] [[1980]]. Projektoval ji [[Yves Roy]].<ref>http://www.metrodemontreal.com/green/lionelgroulx/index-f.html</ref>
Část stanice Lionel-Groulx patřící k zelené lince byla otevřena [[3. září]] [[1978]], část náležející k oranžové lince [[28. duben|28. dubna]] [[1980]]. Projektoval ji [[Yves Roy]].<ref>http://www.metrodemontreal.com/green/lionelgroulx/index-f.html</ref>
<!-- Jméno této stanici dal kněz [[Jean-Moïse Jolicoeur]], který v této městské části založil v roce [[1906]] faru (farní úřad) Panny Marie Věčné spásy ([[francouzština|francouzsky]] ''la paroisse de Notre-Dame du Perpétuel Secours'').
<!-- Jméno této stanici dal kněz [[Jean-Moïse Jolicoeur]], který v této městské části založil v roce [[1906]] faru (farní úřad) Panny Marie Věčné spásy ([[francouzština|francouzsky]] ''la paroisse de Notre-Dame du Perpétuel Secours'').
//-->
//-->

Verze z 27. 12. 2011, 14:19

Lionel Groulx je jedna z 27 stanic zelené linky montrealského metra (AngrignonHonoré-Beaugrand), jejíž celková délka je 22,1 km. Ve směru z jihu na sever je tato stanice v pořadí osmá, v opačném směru dvacátá. Jde o stanici přestupní mezi zelenou linkou (linka 1) a oranžovou linkou.

Vnitřní uspořádání stanice

Většina stanic má nástupiště do obou směrů linky položená naproti sobě na jednom podlaží. Některé další stanice mají nástupiště nad sebou. Stanice Lionel-Groulx je v tomto ohledu naprosto výjimečná: na jednom podlaží se nachází vždy nástupiště obou linek, tak aby přestup z jedné linky na druhou byl co nejsnadnější (a tudíž bez přesunů mezi podlažími).

Vrchní podlaží:

Spodní podlaží:

Tato přestupní stanice je uspořádána tak, že nástupiště zelené linky jsou umístěna na stejné straně v obou podlažích. Stejné pravidlo platí pro nástupiště oranžové linky. Přestupování mezi linkami je tak značně urychleno a ulehčeno.

Vzdálenosti mezi stanicemi:

Uspořádání nástupišť a linek ve stanici Lionel-Groulx

Historie

Část stanice Lionel-Groulx patřící k zelené lince byla otevřena 3. září 1978, část náležející k oranžové lince 28. dubna 1980. Projektoval ji Yves Roy.[2]

Pokud jde o zelenou linku, prvních osm stanic směrem od stanice Angrignon včetně stanice Charlevoix[3] bylo dáno do provozu v roce 1978 a jde tedy o služebně nejmladší část zelené linky. Nejstarší (středová) část linky (od stanice Atwater až po Frontenac, celkem 10 stanic) byla zprovozněna v roce 1966 a zbylá (nejsevernější) část (od stanice Préfontaine až po stanici Honoré-Beaugrand, celkem 9 stanic) v roce 1976.

Odkazy

Reference