Český svaz ochránců přírody: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Český svaz ochránců přírody''' (dále jen '''ČSOP''') je [[Nestátní nezisková organizace|nevládní nezisková organizace]] zabývající se [[ochrana přírody|ochranou přírody]] a [[životní prostředí|životního prostředí]]. Organizace byla založena [[11. září]] [[1979]].
'''Český svaz ochránců přírody''' ('''ČSOP''') je [[Nestátní nezisková organizace|nevládní nezisková organizace]] zabývající se [[ochrana přírody|ochranou přírody]] a [[Krajina|krajiny]]. Organizace byla založena [[11. září]] [[1979]]. 5. června 1988 byl ČSOP zapsán na čestnou listinu Programu OSN pro životní prostředí UNEP "Global 500" za "vynikající výsledky v práci při ochraně a zlepšování životního prostředí". V roce 2004 obdržel Cenu ministra životního prostředí za své programy Místo pro přírodu (podpora vzniku a rozvoje pozemkových spolků) a Národní síť záchranných stanic pro handicapované živočichy.


'''ČSOP''' sestává z téměř 400 základních organizací (ZO), které působí v celé [[Česko|České republice]]. V současné době má téměř 9000 členů. Většina ZO a jejich členů pracuje [[dobrovolník|na dobrovolné bázi]], řada ZO má však i své profesionální aktivity a své zaměstnance.
'''ČSOP''' sestává z téměř 400 základních organizací (ZO), které působí v celé [[Česko|České republice]]. V současné době má téměř 8000 členů. Většina ZO a jejich členů pracuje [[dobrovolník|na dobrovolné bázi]], řada ZO má však i své profesionální aktivity a své zaměstnance.


== Činnost ČSOP ==
== Činnost ČSOP ==
Řádek 12: Řádek 12:
* účastní se rozhodování ve [[správní řízení|správních řízeních]],
* účastní se rozhodování ve [[správní řízení|správních řízeních]],
* podílí se na ochraně [[Kulturní památka České republiky|kulturních památek]] atd.
* podílí se na ochraně [[Kulturní památka České republiky|kulturních památek]] atd.

== Celostátní programy a kampaně ==
* Národní program pozemkových spolků
* Národní program Ochrana biodiverzity
* Národní síť záchranných stanic
* Národní program Ekocentra ČSOP
* kampaň Živá zahrada
* kampaň Setkání s přírodou
* veřejná sbírka Místo pro přírodu
* veřejná sbírka Zvíře v nouzi
* oddíly Mladých ochránců přírody

== Struktura ČSOP ==
V době svého vzniku byla organizační struktura ČSOP budována jeho třístupňová: základní organizace - okresní (městský) výbor - ústřední výbor. Po roce 1989 byly zrušeny okresní a městské výbory ČSOP coby střední řídící článek, čímž se struktura změnila na dvoustupňovou.
Nejvyšším orgánem ČSOP je Sněm (do roku 1991 Sjezd ČSOP). V současné době se Sněm schází jednou za 3 roky.
Výkonným orgánem ČSOP na celostátní úrovni je Ústřední výkonná rada ČSOP (do roku 1991 Ústřední výbor ČSOP). V čele ČSOP stojí předseda ČSOP a výkonný místopředseda ČSOP. Kontrolní funkci zastává Ústřední kontrolní a revizní komise. Všechny tyto orgány jsou v současné době voleny Sněmem ČSOP na období 3 let a funkce v nich jsou dobrovolné.
Profesionální zázení ČSOP tvoří Kancelář ÚVR ČSOP, sídlící v Praze-Michli.
Většina členů ČSOP je sdružena v základních organizacích, několik set členů je registrováno přímo při Ústřední výkonné radě ČSOP.


== Základní organizace ==
== Základní organizace ==
Základní organizace ČSOP působí po celé republice. Jsou rozdílné velikosti (od 5 až po několik set členů) i zaměření (základní organizace specializované na jednu činnost, například péče o cenou lokalitu, ochrana konkrétního druhu nebo provozování oddílu Mladých ochránců přírody, stejně jako základní organizace zabývající se širokou škálou činností od praktické ochrany přírody přes [[ekologická výchova|ekologickou výchovu]] až po účast ve správních řízeních).
Základní organizace ČSOP působí po celé republice. Jsou rozdílné velikosti (od 5 až po několik set členů) i zaměření (základní organizace specializované na jednu činnost, například péče o cenou lokalitu, ochrana konkrétního druhu nebo provozování oddílu Mladých ochránců přírody, stejně jako základní organizace zabývající se širokou škálou činností od praktické ochrany přírody přes [[ekologická výchova|ekologickou výchovu]] až po účast ve [[Správní řízení|správních řízeních]]).


Základní organizace ČSOP mají právní subjektivitu, odvozenou ze stanov ČSOP (každá ZO může samostatně vykonávat právní úkony a vstupovat do právních vztahů).
Základní organizace ČSOP mají právní subjektivitu, odvozenou ze stanov ČSOP (každá ZO může samostatně vykonávat právní úkony a vstupovat do právních vztahů).


== Tiskoviny ==
== Tiskoviny ==
* časopis ''[[Naší přírodou]]'', měsíčník vydávaný v letech [[1981]] až [[1991]]
* časopis [[Nika (časopis)|Nika]], v 80. letech 20. století byl vydáván na půdě ČSOP
* [[Časopis]] ''[[Krása našeho domova]]'' (vychází 2× ročně, vydává Ústřední výkonná rada ČSOP)
* [[Časopis]] ''[[Krása našeho domova]]'' (vychází 2× ročně, vydává Ústřední výkonná rada ČSOP)
* Časopis ''[[Veronica (časopis)|Veronica]]'' (vychází 6× ročně, vydává [[ZO ČSOP Veronica]] Brno)
* Časopis ''[[Veronica (časopis)|Veronica]]'' (vychází 6× ročně, vydává [[ZO ČSOP Veronica]] Brno)
* časopis ''[[Naší přírodou]]'' (měsíčník vydávaný ústředním výborem ČSOP v letech [[1981]] až [[1991]])
* časopis [[Nika (časopis)|Nika]] (v 80. letech 20. století byl vydáván pražským městským výborem ČSOP, poté několik let specializovanou ZO ČSOP Nika, v současné době vychází mimo ČSOP)
* Depeše ČSOP (vychází nepravidelně, vydává Ústřední výkonná rada ČSOP)
* Depeše ČSOP (vychází nepravidelně, vydává Ústřední výkonná rada ČSOP)
* Metodická řada ČSOP (zatím 35 svazků - mimo jiné péče o zeleň, ochrana obojživelníků, ochrana vážek, podpora hnízdních možností ptáků… - různí vydavatelé)
* Metodická řada ČSOP (zatím 35 svazků - mimo jiné péče o zeleň, ochrana obojživelníků, ochrana vážek, podpora hnízdních možností ptáků… - různí vydavatelé)

Verze z 22. 12. 2011, 16:42

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) je nevládní nezisková organizace zabývající se ochranou přírody a krajiny. Organizace byla založena 11. září 1979. 5. června 1988 byl ČSOP zapsán na čestnou listinu Programu OSN pro životní prostředí UNEP "Global 500" za "vynikající výsledky v práci při ochraně a zlepšování životního prostředí". V roce 2004 obdržel Cenu ministra životního prostředí za své programy Místo pro přírodu (podpora vzniku a rozvoje pozemkových spolků) a Národní síť záchranných stanic pro handicapované živočichy.

ČSOP sestává z téměř 400 základních organizací (ZO), které působí v celé České republice. V současné době má téměř 8000 členů. Většina ZO a jejich členů pracuje na dobrovolné bázi, řada ZO má však i své profesionální aktivity a své zaměstnance.

Činnost ČSOP

Členové tohoto občanského sdružení:

Celostátní programy a kampaně

  • Národní program pozemkových spolků
  • Národní program Ochrana biodiverzity
  • Národní síť záchranných stanic
  • Národní program Ekocentra ČSOP
  • kampaň Živá zahrada
  • kampaň Setkání s přírodou
  • veřejná sbírka Místo pro přírodu
  • veřejná sbírka Zvíře v nouzi
  • oddíly Mladých ochránců přírody

Struktura ČSOP

V době svého vzniku byla organizační struktura ČSOP budována jeho třístupňová: základní organizace - okresní (městský) výbor - ústřední výbor. Po roce 1989 byly zrušeny okresní a městské výbory ČSOP coby střední řídící článek, čímž se struktura změnila na dvoustupňovou. Nejvyšším orgánem ČSOP je Sněm (do roku 1991 Sjezd ČSOP). V současné době se Sněm schází jednou za 3 roky. Výkonným orgánem ČSOP na celostátní úrovni je Ústřední výkonná rada ČSOP (do roku 1991 Ústřední výbor ČSOP). V čele ČSOP stojí předseda ČSOP a výkonný místopředseda ČSOP. Kontrolní funkci zastává Ústřední kontrolní a revizní komise. Všechny tyto orgány jsou v současné době voleny Sněmem ČSOP na období 3 let a funkce v nich jsou dobrovolné. Profesionální zázení ČSOP tvoří Kancelář ÚVR ČSOP, sídlící v Praze-Michli. Většina členů ČSOP je sdružena v základních organizacích, několik set členů je registrováno přímo při Ústřední výkonné radě ČSOP.

Základní organizace

Základní organizace ČSOP působí po celé republice. Jsou rozdílné velikosti (od 5 až po několik set členů) i zaměření (základní organizace specializované na jednu činnost, například péče o cenou lokalitu, ochrana konkrétního druhu nebo provozování oddílu Mladých ochránců přírody, stejně jako základní organizace zabývající se širokou škálou činností od praktické ochrany přírody přes ekologickou výchovu až po účast ve správních řízeních).

Základní organizace ČSOP mají právní subjektivitu, odvozenou ze stanov ČSOP (každá ZO může samostatně vykonávat právní úkony a vstupovat do právních vztahů).

Tiskoviny

  • Časopis Krása našeho domova (vychází 2× ročně, vydává Ústřední výkonná rada ČSOP)
  • Časopis Veronica (vychází 6× ročně, vydává ZO ČSOP Veronica Brno)
  • časopis Naší přírodou (měsíčník vydávaný ústředním výborem ČSOP v letech 19811991)
  • časopis Nika (v 80. letech 20. století byl vydáván pražským městským výborem ČSOP, poté několik let specializovanou ZO ČSOP Nika, v současné době vychází mimo ČSOP)
  • Depeše ČSOP (vychází nepravidelně, vydává Ústřední výkonná rada ČSOP)
  • Metodická řada ČSOP (zatím 35 svazků - mimo jiné péče o zeleň, ochrana obojživelníků, ochrana vážek, podpora hnízdních možností ptáků… - různí vydavatelé)
  • Miniprůvodce po lokalitách vykoupených v rámci kampaně Místo pro přírodu (zatím 7 letáků - vydává Ústřední výkonná rada ČSOP)
  • a řada regionálních publikací a propagačních materiálů

Mezinárodní spolupráce

ČSOP je členem IUCN – anglicky (Světový svaz ochrany přírody) a zakládajícím členem Českého národního komitétu Programu OSN pro životní prostředí.

Externí odkazy

CHYBA: {{Wikizprávy}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „kategorie“, „zpráva“.