Kauce: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MystBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: ar:الكفالة
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot opravil přesměrování na Spojené státy Americké - Změněn(y) odkaz(y) na Spojené státy americké
Řádek 14: Řádek 14:
== Právo ==
== Právo ==
{{Upravit - právo}}
{{Upravit - právo}}
Jakožto pojem v právním slova smyslu je pojímaný jinak v systémech kontinentální Evropy a jinak mimo ni. Například ve [[Spojené státy Americké|Spojených státech amerických]] se jedná o finanční skladnou zálohu, proti které je možné být propuštěn z [[vazba|vazby]].{{doplňte zdroj|A to nam jako ma podsouvat, ze v Evrope to funguje jinak?}}
Jakožto pojem v právním slova smyslu je pojímaný jinak v systémech kontinentální Evropy a jinak mimo ni. Například ve [[Spojené státy americké|Spojených státech amerických]] se jedná o finanční skladnou zálohu, proti které je možné být propuštěn z [[vazba|vazby]].{{doplňte zdroj|A to nam jako ma podsouvat, ze v Evrope to funguje jinak?}}


=== Volby ===
=== Volby ===

Verze z 18. 12. 2011, 12:16

Kauce má význam dočasné zálohy, např. složené do úschovy, která je za ideálních podmínek vratná, nebo se za horších okolností použije na úhradu nákladů. Vratnost kauce bývá podmíněna splněním předem známých podmínek, například vrácení vypůjčené věci. V případě porušení ideální situace se pak řeší vrácení kauce: Její podmínky mohou být striktní a připouštět jen logicky jednoduché výsledky "vrátit / nevrátit", nebo může být použita jako záloha pro uskutečněné plnění za předmětné období. Podle nastavených podmínek a nastalých skutečností tedy kauce může být vrácena celá, jen částečně, vůbec, nebo dokonce může být požadován i doplatek pro uhrazení do plné výše případných nákladů.

Obchod

Šablona:Upravit - ekonomika Kauce bývá součástí smluvních podmínek u pronájmů: V půjčovnách se z kaucí běžně hradí samotné zápůjčné, zároveň jde i o formu zajištění pro případ poškození věci, kdy by zákazník nechtěl na místě uhradit opravu.

Kauce je běžná u pronájmu bytů nebo podnájmu pokojů, kde bývá potřeba složit kauci ve výši minimálně tří měsíčních nájmů, což je praxe běžná na celém světě.

Obaly

V běžném životě je kaucí mj. záloha za vratné lahve. Zálohy za půjčený majetek se běžně rovnou započítávají již do ceny kupovaného zboží: Neoddělitelnost zboží a zapůjčeného majetku vidíme na příkladě vratných obalů. V praxi se tedy zálohy běžně používají v logistice: Pro účely přepravy se vratné kauce vybírají například za sudy na pivo, za přepravky na lahve, za přepravní palety.

V takových případech jde zpravidla o fixní-paušální zálohy za sériově vyráběné nádoby, tedy záměnné: Pro vrácení slozěné/zadržené peněžní zálohy dokonce není požadováno navrácení stejného konkrétního kusu, ale běžně stačí jakákoli obdoba splňující stejné parametry.

Právo

Šablona:Upravit - právo Jakožto pojem v právním slova smyslu je pojímaný jinak v systémech kontinentální Evropy a jinak mimo ni. Například ve Spojených státech amerických se jedná o finanční skladnou zálohu, proti které je možné být propuštěn z vazby.[zdroj?]

Volby

V právním řádu ČR lze pojem kauce spojovat s volebním právem - tj. pojem volební kauce - ta byla původně uzákoněna na 15.000 Kč pro kandidáta do Poslanecké sněmovny a na 20.000 pro kandidáta do Senátu.[zdroj?] Kauce do Poslanecké sněmovny byla však Ústavním soudem zrušena[zdroj?] a zůstala pouze kauce do Senátu, která se však při dosažení 6% hlasů navrací.[1] Nevratná kauce se tak stává poplatkem na úkor malých stran.

Šablona:Pahýl - právo Šablona:Pahýl - ekonomika

Reference