Canon: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: ms:Canon
→‎Související články: -odkaz na sk wiki
Řádek 45: Řádek 45:


=== Související články ===
=== Související články ===
* [[Seznam výrobků Canon]] ([[:sk:Zoznam produktov Canon]])
* [[Seznam výrobků Canon]]


=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===

Verze z 5. 12. 2011, 21:38

Šablona:Infobox Firma Japonská firma Canon Inc. (japonsky: キヤノン株式会社; Kijanon kabušiki gaiša) je předním světovým výrobcem optických přístrojů a kancelářských zařízení, jako jsou fotoaparáty, tiskárny a kopírky.

Historie

Společnost sídlící v japonském hlavním městě Tokiu založili Goro Jošida a jeho švagr Takeo Maeda v roce 1933 pod názvem 精機光学研究所 (Seiki Kógaku Kenkjúdžo, Laboratoř přesné optiky). V červnu 1934 předvedla dřevěný model fotoaparátu – Kwanon, pojmenovaný podle buddhistické bohyně. Pod tímto názvem však žádný skutečný fotoaparát nevyrobila. Rok na to se firma přejmenovala na údernější Canon.

Výroba fotoaparátů

První fotoaparáty byly klony hledáčkových přístrojů Leica s několika vylepšeními, jako bylo například měnitelné zvětšení hledáčku. Zpočátku Canon neměl vlastní továrnu na optiku, a tak používal objektivy od Nikonu. V roce 1948 začala firma vyrábět vlastní optiku pod značkou Serenar. V roce 1987 uvedla firma na trh systém zrcadlovek EOS, který se rozvíjí dodnes.

V současné době společnost vyrábí čtyři základní řady fotoaparátů

Výroba kancelářských zařízení

Digitální zrcadlovka Canon 40D

Přes silnou pozici na trhu fotografické techniky pochází většina zisků společnosti z divize kancelářských produktů, zejména kopírek a multifunkčních zařízení imageRUNNER.

Mezi hlavní konkurenty Canonu patří Nikon, Konica Minolta, Leica, Pentax, Olympus, Sony, Epson, Kodak, Hewlett-Packard a Xerox.

Odkazy

Reference


Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Canon na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - fotografie