Basilique de Saint-Denis (stanice metra v Paříži): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
EmausBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 34: Řádek 34:
[[nl:Basilique de Saint-Denis (metrostation)]]
[[nl:Basilique de Saint-Denis (metrostation)]]
[[no:Basilique de Saint-Denis (Paris Metro)]]
[[no:Basilique de Saint-Denis (Paris Metro)]]
[[pl:Basilique de Saint-Denis (stacja metra w Paryżu)]]
[[pl:Basilique de Saint-Denis (metro w Paryżu)]]

Verze z 13. 11. 2011, 08:01

Historická mapa jako výzdoba na stanici

Basilique de Saint-Denis je nepřestupní stanice pařížského metra na severovýchodní větvi linky 13. Nachází se mimo území Paříže v centru města Saint-Denis na křižovatce Avenue Jean Moulin a Rue Edouard Vailland.

Historie

Stanice byla otevřena 20. června 1976, kdy sem byla prodloužena linka ze stanice Carrefour Pleyel. Do 25. května 1998, než byl otevřen úsek do sousední stanice Saint-Denis – Université, sloužila jako konečná. Na konci roku 1992 zde byl umožněn přestup na tramvajovou linku T1. Od 11. března 2005 je oblast kolem stanice pěší zónou.

Výzdoba stanice odkazuje na historický charakter Saint-Denis a zdejší baziliky.

Název

Jméno stanice je odvozeno od světoznámé Baziliky Saint-Denis, která se nachází nedaleko. Na informačních tabulích je oficiální název stanice doplněn ještě podnázvem psaným malým písmem: Hôtel de Ville neboli radnice.

Zajímavosti v okolí


Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Basilique de Saint-Denis (stanice metra v Paříži) na Wikimedia Commons V tomto článku byl použit překlad textu z článku Basilique de Saint-Denis (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

← směr Les Courtilles
← směr Saint-Denis – Université
Metro v PařížiLinka 13 směr Châtillon – Montrouge
Basilique de Saint-Denis

Les CourtillesLes AgnettesGabriel PériMairie de ClichyPorte de ClichyBrochantSaint-Denis – UniversitéBasilique de Saint-DenisSaint-Denis – Porte de ParisCarrefour PleyelMairie de Saint-OuenGaribaldiPorte de Saint-OuenGuy MôquetLa FourchePlace de ClichyLiègeSaint-LazareMiromesnilChamps-Élysées – ClemenceauInvalidesVarenneSaint-François-XavierDurocMontparnasse – BienvenüeGaîtéPernetyPlaisancePorte de VanvesMalakoff – Plateau de VanvesMalakoff – Rue Étienne DoletChâtillon – Montrouge

Šablona:Geo dms