Koronarografie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m - Upravit + UU (je to text bez interpunkce!!)
pahýlizace
Řádek 1: Řádek 1:
[[Image:Ha1.jpg|thumb|Snímek části srdce pořízený koronarografií]]
{{Urgentně upravit/dne|20111110182819}}
'''Koronarografie''' či '''srdeční katetrizace''' je invazivní vyšetřovací metoda pro určení diagnózy [[onemocnění srdce|srdečních onemocnění]]. Spočívá v zavedení tenké cévky do stehenní tepny a dále vnitřkem cévy až do [[srdce]]. Zde se pomocí kontrastní látky na [[rentgen]]u zobrazí srdeční tepny. Katetrizace se též používá k [[angioplastika|angioplastice]].

'''Srdecni koronografie''' se provadi skrze diagnostickou metodu '''"Srdecni katetrizaci"'''.

Srdecni katatrizace je nejpresnejsi invaznivni vysetrovaci metoda pro spolehlive urceni diagnozy srdecnich onemocneni. Spociva v lokalnim znecitliveni trisla a zavedeni tenke cevky do stehenni tepny, dale pak vnitrkem cevy az do srdce. Zde se pomoci kontrastni latky zobrazi srdecni tepny. Cevy nejsou citlive na bolest a proto po lokalnim umrtveni kuze a podkozi v miste vpichu je cely zakrok takrka nebolestivy. Pacient je behem katetrizace pri plnem vedomi a muze komunikovat s okolim. Vetsinou se zakrok provadi jen v mistnim umrtveni, ale individualne lze dle lekare i dle prani pacienta podat sedativa.

Po nekomplikovane koronografii se musi lezet na zadech cca 4-6 hodin s kompresivni bandazi v trisle, kterou provedou rovnou na sale. Po nekomplikovane koronarni Angioplastice odjizdi pacient s tzv. zavadecem v trisle na oddeleni, kde lezi cca 5 hodin se zavadecem. Pote se odebira krev na srazlivost a podle vysledku se zavazdec vytahne a prilozi na 4-8 hodin kompresni bandaz.

''Vlastni zkusenost:
Samotna katetrizace s eprovadi pod lokalnim umrtvenim, takze neni nijak zvlast bolestiva, maximalne v miste samotneho vpichu. Samotne pojizdeni "katetru" osetrujicim lekarem je taktez neprijemne, ale nijak zvlast. Nejmene prijemne a trosku na zvraceni je vpousteni kontrastni latky, zname tez z CT a jincyh vysetreni, kde se pouziva kontrastni latka k lepsimu diagnostickemu zobrazeni.''

'''Katetrizace z radialniho pristupu'''
Alternativou pristupu ze stehenni tepny je pristup radialni s vpichem do tepny na palcove strane zapesti. Tento pristup je vyhodny zejemena i pacientu s vyssim rizikem krvacenim a u pacientu , kteri neohou delsi dobu lezet na zadech, nebot umoznuje rychlejsi mobilizaci pacienta. Zakork samotny muze byt lehce o neco vice bolestivy v zapesti a horni koncetine. Po zakroku bude na zapesti prilozen kompresivni obvaz, ktery bude sejmut za 4-6 hodin. Uspesnost tohoto pristupu je kolem 90 %, u zbylych 10 % pacientu je nunto pouzit pristup ze stehenni tepny, coz pri spravnem vyberu pacientu nevede k zadnym obtizim. RAdialni pristup ma tedy sve vyhody i nevyhody a je volen vzdy individualne.

Katetrizace se tez pouziva k [[Angioplastice]].


{{pahýl - lékařství}}
{{pahýl - lékařství}}
[[en:Coronary catheterization]]

Verze z 13. 11. 2011, 00:17

Snímek části srdce pořízený koronarografií

Koronarografie či srdeční katetrizace je invazivní vyšetřovací metoda pro určení diagnózy srdečních onemocnění. Spočívá v zavedení tenké cévky do stehenní tepny a dále vnitřkem cévy až do srdce. Zde se pomocí kontrastní látky na rentgenu zobrazí srdeční tepny. Katetrizace se též používá k angioplastice.

Šablona:Pahýl - lékařství