PSPad: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Pteryx (diskuse | příspěvky)
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: it:PSPad
Řádek 83: Řádek 83:
[[fr:PSPad]]
[[fr:PSPad]]
[[hr:PSPad]]
[[hr:PSPad]]
[[it:PSPad]]
[[ja:PSPad]]
[[ja:PSPad]]
[[ku:PSPad]]
[[ku:PSPad]]

Verze z 11. 11. 2011, 21:19

Šablona:Infobox Software PSPad je celosvětově rozšířený freewarový textový editor a editor zdrojových kódů pro platformu Microsoft Windows vyvíjený v prostředí Delphi. Program vyvíjí český programátor Jan Fiala, první verze vyšla v roce 2001.

Vlastnosti

PSPad je navržen jako univerzální editor pro editaci prostých textů a zdrojových kódů mnoha programovacích, skriptovacích a značkovacích jazyků. Umožňuje správu projektů, manipulaci s více soubory najednou pomocí moderního rozhraní MDI (Multiple Document Interface), průzkumník kódů a zvýrazňování syntaxe (včetně uživatelské možnosti implementace dalších jazyků) vytvořené pomocí komponenty SynEdit. Obsahuje také značné množství interních nástrojů např. FTP klient, HEX Editor, Lorem ipsum generátor, průzkumník kódu a další.

Dolní lišta prostředí editoru je aktivní – umožňuje kliknutím myši změnit kódovou stránku dokumentu, styl konců řádků, použité zvýrazňování syntaxe, skok na pozici v textu, vyvolat tabulku znaků atd.

Možnosti zpracování textu jsou v PSPadu poměrně široké – editor podporuje makra, sloupcové bloky, vyhledávání a nahrazování s podporou regulárních výrazů, různé operace s označeným blokem textu (např. převod na velká/malá písmena, slučování nových řádků nebo pevné zarovnávání na nastavitelnou šířku řádky) a další. V nastavení nechybí pokročilé možnosti jako chytré, skutečné nebo mezerami nahrazované tabulátory, u UTF-8 kódování vkládání BOM sekvence.

PSPad umožňuje nastavení kompilátorů pro programovací jazyky, s možností jejich výstupu do logovacího okna integrovaného v prostředí editoru. PSPad též nabízí „našeptávač“ příkazů, klíčových slov nebo značek a entit v závislosti na dané syntaxi, po zvolení dané položky se seznam funkce nebo značka se seznamem parametrů buď automaticky napíše, popř. ještě předtím je na hodnoty těchto parametrů uživatel dotázán v dialogovém okně. Vedle příkazů zde mohou být i základní definovatelné syntaktické konstrukce, které se po zvolení automaticky vypíší. PSPad umí uživatelem editovaný zdrojový kód též parsovat a zobrazit v hierarchické struktuře v průzkumníku kódu. Dokáže načíst a během editace našeptávat entity zapsané v samotném souboru (nebo souborech projektu).

Uživatelé mohou funkčnost programu rozšiřovat pomocí externích skriptů. PSPad využívá podporu WSH (Windows Scripting Host), která je přímo součástí operačního systému. Na stránkách programu je k dispozici velké množství již hotových skriptů.

Seznam výchozích zvýrazňovačů syntaxe v PSPadu

Součástí instalace je více jak 130 dalších definicí pro zvýrazňování syntaxe.

Související články

Externí odkazy