Trojpolní systém: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 6: Řádek 6:
# jař, ozim, úhor
# jař, ozim, úhor
# ozim, úhor, jař
# ozim, úhor, jař
Od 13. století - díky relativnímu nedostatku půdy
i vylepšení zemědělského nářadí - se mění systém obdělávání půdy. Dosavadní přílohová soustava, kdy část polí po několik let leží ladem a samovolně obnovuje úrodnost, je vystřídána trojpolním rotačním systémem. Pozemky vsi - tzv. plužina -
jsou rozděleny na tři části, z nichž jedna je oseta ozimy, druhá jařemi a třetí zůstává ležet úhorem.
Po roce pak pole původně vyhrazená pro ozimy jsou oseta jařemi a ve třetím roce je daný díl půdy ponechán jako úhor.


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 3. 11. 2011, 08:57

Schéma trojpolního systému

Trojpolní systém představuje vylepšený způsob obdělávání půdy, který cca ve 13. století vytlačil tzv. dvoupolní systém, užívaný v raném středověku. Spočíval v rozdělení obdělávané půdy na 3 části. Jedna se osela na jaře, druhá na podzim a třetí se nechala ladem. Příští rok se to celé posunulo - předchozí úhor byl oset na jaře, předchozí na jaře osetá část na podzim a poslední část pole odpočívala.

Střídání

  1. úhor, jař, ozim
  2. jař, ozim, úhor
  3. ozim, úhor, jař

Od 13. století - díky relativnímu nedostatku půdy i vylepšení zemědělského nářadí - se mění systém obdělávání půdy. Dosavadní přílohová soustava, kdy část polí po několik let leží ladem a samovolně obnovuje úrodnost, je vystřídána trojpolním rotačním systémem. Pozemky vsi - tzv. plužina - jsou rozděleny na tři části, z nichž jedna je oseta ozimy, druhá jařemi a třetí zůstává ležet úhorem. Po roce pak pole původně vyhrazená pro ozimy jsou oseta jařemi a ve třetím roce je daný díl půdy ponechán jako úhor.

Související články

Šablona:Pahýl - zemědělství