Normanské ostrovy: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: lv:Normandijas salas
Řádek 10: Řádek 10:
== Státní zřízení ==
== Státní zřízení ==


Normanské ostrovy netvoří jeden politický celek, ale dělí se na dvě správní oblasti, zvané anglicky ''bailiwicks'' (česky zhruba něco jako fojtství) – Bailiwick of Guernsey a Bailiwick of Jersey. Tyto oblasti netvoří část [[Spojené království Velké Británie a Severního Irska|Spojeného království]], ale jsou, podobně jako ostrov [[Ostrov Man|Man]], [[Britské korunní závislé území|dependencí britské koruny]]; jejich hlavou je britská královna [[Alžběta II.]] z titulu normanské vévodkyně. Obě ostrovní državy mají rozsáhlou autonomii, včetně vlastních zákonodárných sborů. Normanské ostrovy mají status přidruženého člena [[Evropská unie|Evropské unie]].
Normanské ostrovy netvoří jeden politický celek, ale dělí se na dvě správní oblasti, zvané anglicky ''bailiwicks'' (česky zhruba něco jako rychtářství či fojtství) – Bailiwick of Guernsey a Bailiwick of Jersey. Tyto oblasti netvoří část [[Spojené království Velké Británie a Severního Irska|Spojeného království]], ale jsou, podobně jako ostrov [[Ostrov Man|Man]], [[Britské korunní závislé území|dependencí britské koruny]]; jejich hlavou je britská královna [[Alžběta II.]] z titulu normanské vévodkyně. Obě ostrovní državy mají rozsáhlou autonomii, včetně vlastních zákonodárných sborů. Normanské ostrovy mají status přidruženého člena [[Evropská unie|Evropské unie]].


== Zeměpis ==
== Zeměpis ==

Verze z 7. 10. 2011, 12:17

Mapa území Francie s Normanskými ostrovy a Normandií
Lidové kroje a normanská vlajka v průvodu v Saint Helier.
Krajina na Jersey

Normanské ostrovy (angl. Channel Islands) se nachází v Lamanšském průlivu nedaleko francouzského pobřeží poloostrova Cotentin.

Historie

Ostrovy, které tvořily od roku 933 část normanského vévodství, byly spolu s ním v osobě Viléma Dobyvatele roku 1066 spojeny s Anglií. Zatímco pevninská část Normandie v roce 1204 přešla do francouzského držení, ostrovy zůstaly ve svazku s Anglií jako její jediný zbytek. Za druhé světové války, od 30. června 1940 do 9. května 1945 byly Normanské ostrovy okupovány německou armádou. Do přelomu 19. a 20. století se na ostrovech hovořilo místními normanskými nářečími francouzštiny, která však postupně ustoupila angličtině. Dnes už jersejštinu (jèrriais) a guernsejštinu (dgèrnésiais) ovládají jen 2 či 3 % obyvatel, převážně staršího věku. Místní jazyk tak přetrvává hlavně v podobě zeměpisných jmen.

Státní zřízení

Normanské ostrovy netvoří jeden politický celek, ale dělí se na dvě správní oblasti, zvané anglicky bailiwicks (česky zhruba něco jako rychtářství či fojtství) – Bailiwick of Guernsey a Bailiwick of Jersey. Tyto oblasti netvoří část Spojeného království, ale jsou, podobně jako ostrov Man, dependencí britské koruny; jejich hlavou je britská královna Alžběta II. z titulu normanské vévodkyně. Obě ostrovní državy mají rozsáhlou autonomii, včetně vlastních zákonodárných sborů. Normanské ostrovy mají status přidruženého člena Evropské unie.

Zeměpis

Největšími městy Normanských ostrovů jsou s 28 000 obyvateli Saint Helier, správní středisko Jersey a St. Peter Port, správní středisko Guernsey, které má 16 300 obyvatel. Celkem žije na ostrovech asi 148 000 lidí.

Rozloha: 196,8 km2, z toho


Externí odkazy

Šablona:Pahýl - Spojené království

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Normanské ostrovy na Wikimedia Commons