Holubova letka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 27: Řádek 27:
| datum přístupu = 2010-02-19
| datum přístupu = 2010-02-19
}}</ref>
}}</ref>

== Reference ==
<references/>






{{Pahýl}}

[[Kategorie:Žurnalistika]]

Verze z 30. 9. 2011, 18:41

Holubova letka (nebo též Holubí letka, holubovci, či holubi) je označení pro skupinu lidí v důchodovém věku rekrutujících se zejm. z řad bývalých novinářů, kteří obcházejí tiskové konference a obdobné společenské akce za účelem konzumace zde nabízeného občerstvení a získání propagačních předmětů.

Členové

Jde o neformální společenství několika desítek osob, zejm. bývalých novinářů pracujících v zaniklých socialistických odborářských, armádních a jiných tiskovinách, jejich manželek, pracovníků propagace, atd.[1] Tradice byla v roce 1990 založena Miroslavem Holubem, bývalým redaktorem časopisu Zemědělec, který ani po zániku svého média nepřestával navštěvovat tiskové konference a podobné akce kvůli konzumaci občerstvení. Postupně se k němu přidali další lidé, až se skupina rozrostla na několik desítek osob. Postupem času se fenomén rozšířil i do dalších měst a pravděpodobně došlo alespoň částečně ke generační obměně. Proto lze v pozdějších článcích tento termín najít jako obecné označení lidí, kteří navštěvují různé akce za účelem bezplatné konzumace.[2] Členové Holubovy letky jsou zpravidla senioři, popisovaní jako lidé nedbalého zevnějšku a často hrubého vystupování neváhající kritizovat množství či kvalitu jídla a obsluhy, apod.

Princip fungování

Skupina původně sháněla termíny tiskových konferencí na nástěnce v budově ČTK. S rozvojem internetu začali získávat informace od spřátelených kontaktů v různých redakcích a následně si přímo na navštívených akcích vyměňovat termíny konaných akcí ve svých diářích. Členové Holubovy letky zpravidla navštíví několik zcela nesouvisejících tiskových konferencí za den, vrhnou se jako první na nabízené jídlo a co nemohou sníst na místě, odnášejí v taškách. Pořadatelé se snaží jejich přítomnost eliminovat cíleným zasíláním pozvánek a lustrací příchozích, ale jen s částečným úspěchem.[3]

  1. BOUŠKOVÁ, Zuzana. Fenomén: Holubova letka [online]. [cit. 2010-02-19]. Dostupné online. 
  2. BERNÁTOVÁ, Lenka. Holubí letka aneb novinářem pro chlebíček [online]. [cit. 2010-02-19]. Dostupné online. 
  3. DOČEKAL, Daniel. Holubova/Holubí letka v plném nasazení aneb někdo to trochu nezvládl [online]. [cit. 2010-02-19]. Dostupné online.