Mennofer: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m robot odebral: ta:மெம்பிசு' (missing)
Rubinbot (diskuse | příspěvky)
m r2.5.4) (robot změnil: ar:منف
Řádek 31: Řádek 31:
{{Link GA|fr}}
{{Link GA|fr}}


[[ar:ممفيس، مصر]]
[[ar:منف]]
[[arz:ممفيس]]
[[arz:ممفيس]]
[[bg:Мемфис]]
[[bg:Мемфис]]

Verze z 28. 9. 2011, 00:08

Mennofer
varianty hieroglyfického zápisu
mn
n
nfrO24niwt

Men-nefer
p
t
HO6t
pr
kAniwt

Hut ka Ptah
Pozůstatky paláce panovníka Haiebrea
Sfinga

Mennofer (též Mennefer, řecky Μεμφις – Memfis) bylo hlavní město starověkého Egypta v období Staré říše. Příležitostně plnilo roli sídelního města panovníků i později a po celé období egyptského starověku zůstávalo významným administrativním a vojenským centrem. V jeho okolí vznikly rozsáhlé nekropole dnes nazývané Sakkára a Abúsír. Archeologická lokalita odpovídající oblasti někdejšího města leží u dnešní vesnice Mít Rahína asi 30 km jihozápadně od nynějšího egyptského hlavního města Káhiry na západním břehu Nilu téměř na rozhraní nilského údolí a delty.

Podle tradice město a tamní velký Ptahův chrám nazývaný v egyptštině Hut ka Ptah – „Chrám/Palác Ptahova ka“ založil doposud historicky nedoložený první egyptský panovník Meni. Původní název města byl Inebuhedž – „Bílé zdi“, což poukazuje na opevněnou královskou rezidenci. Z názvu chrámového komplexu (konkrétně z pozdější zkrácené hovorové varianty Hykupta) Řekové utvořili název, který vztáhli na celou zemi: AIΓYΠTOΣ (Aigyptos). Když se s tímto označením pro Egypt setkali Římané, převzali jej, přizpůsobili jej svému jazyku a vzniklo ÆGYPTVS (Égyptus), z něhož je pak odvozen náš současný název.

Jádro někdejšího města s chrámem boha Ptaha se nacházelo pod současnou vesnicí, v průběhu staletí se centrum posouvalo směrem k západu k oblasti pyramidových komplexů. Podle zkráceného názvu jednoho z nich (komplex Pepiho I., Men nefer Pepi – „Krása Pepiho je trvalá“) vznikl v období Střední říše název celého města – Mennofer.

Na lokalitě je identifikováno více než sto archeologických areálů. Dnešní pozůstatky pocházejí především z doby vlády panovníků Amenhotepa III., Ramesse II. a Ptolemaia IV. (velký Ptahův chrám) a Haiebrea (palác); k rozvoji města ovšem přispěli panovníci ze všech historických období. Významnou osobností, která se podílela na utváření rázu města, byl také princ Chamuaset, syn Ramesse II.

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Mennofer na Wikimedia Commons

Šablona:Geo dm Šablona:Pahýl - starověký Egypt

Šablona:Link GA