Forum Romanum: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: pnb:رومن فورم
m řazení v kategorii
Řádek 18: Řádek 18:
{{Portály|Starověký Řím}}
{{Portály|Starověký Řím}}
[[Kategorie:Památky Itálie]]
[[Kategorie:Památky Itálie]]
[[Kategorie:Forum Romanum]]
[[Kategorie:Forum Romanum| ]]
[[Kategorie:Archeologické lokality v Itálii]]
[[Kategorie:Archeologické lokality v Itálii]]



Verze z 18. 9. 2011, 12:16

Pohled na Forum Romanum
Panoramatický pohled na Forum Romanum

Forum Romanum bylo v dobách antického Říma centrem všeho dění. Nacházelo se zde mnoho trhů, chrámů, bazilik, vítězných oblouků, ale také místa, kde působili řečníci a politici. V současně době naleznete na Foru Romanu jen ruiny památek pocházejících převážně z doby starověkého Říma, které byly přímým svědkem světových dějin. V blízkosti se nachází Koloseum, Palantinus a Traianovo forum. Celým Forem Romanem také prochází hlavní římská ulice Via Sacra spojující pahorek Kapitol s Koloseem.

Historie

Původně se na místě dnešního Fora Romana rozléhala bažina, která byla v 6. století př. n. l. za vlády římského krále Tarquinia Prisca vysušena pomocí etruského kanalizačního systému Cloaca maxima.

Zde, kde se nyní nacházejí trhy, byly dříve močály, otvory naplněné vodou, když v Tibeře stoupla hladina. To je Lacus Curtius, kde nyní stojí v suchu oltář: Nyní pevná země, kde bylo dříve jezero. Kde nyní doprovází Velabrum slavnostní průvod k cirku, byl dříve vidět jen vrbový porost a rákos.
— Ovidius

První stavby se na nově vzniklém náměstí začaly postupně objevovat již od 2. století př. n. l., avšak největší rozkvět zažilo Forum za vlády Julia Caesara. Sláva Fora Romana skončila společně se Západořímskou říší a od té doby chrámy, které nebyly přeměněny na křesťanské kostely, jen pustly. Zkázu dokonaly mnohé barbarské nájezdy a koneckonců také samotní Římané, kteří po staletí brali z honosných staveb vzácný mramor a používali jej na novostavby. Časem ruiny chrámů zarostly trávou a planina se stala útočištěm pro pasoucí se kozy. Znovuobjevení se dočkalo Forum na konci 18. století, kdy se zde konaly pokusné vykopávky. Do velkých systematických vykopávek se pustil italský archeolog Carlo Fea na přelomu 18. a 19. století a již v roce 1803 se mu podařilo objevit pozůstatky mohutného Oblouku Septimia Severa. V průběhu 19. století se na místo sjíždělo mnoho archeologů a postupně byly odkrývány zbytky chrámů a bazilik. Velké archeologické práce byly zakončeny na počátku 20. století a díky nim zde můžete vidět alespoň zlomek z antické krásy Fora Romana.

Logo Wikimedia Commons Galerie Forum Romanum na Wikimedia Commons Šablona:Pahýl - antika

Šablona:Link GA