Nerostné bohatství: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Přesměrování na Surovina
 
Aspoň pahýl místo redir.
Řádek 1: Řádek 1:
'''Nerostné bohatství''' znamená souhrn dosud nevytěžených, ale již známých a využitelných [[Důlní ložisko|ložisek]] či zásob minerálů a hornin na nějakém území, nejčastěji určitého státu. Jak se [[nerostné suroviny]] z ložisek těží, jejich zásoby se vyčerpávají. Mezi tyto neobnovitelné zdroje patří například energetické suroviny (nafta, zemní plyn, uhlí), ruda|rudy nebo stavební materiály.
#REDIRECT [[surovina]]

Ložiska nerostného bohatství hledá, lokalizuje a odhaduje užitá geologie. Protože se jedná o neobnovitelné zdroje, jejich zužitkování obvykle podléhá zvláštnímu právnímu režimu, který v České republice určuje [[Horní zákon]].

== Odkazy ==
=== Literatura ===
* ''Ottův slovník naučný nové doby'', heslo Československá republika - nerostné bohatství. Sv. 2, str. 1060
=== Související články ===
* [[Přírodní zdroj]]
* [[Nerostné suroviny]]

{{Pahýl}}

[[Kategorie:Geologie]]
[[Kategorie:Těžba]]

Verze z 16. 9. 2011, 21:26

Nerostné bohatství znamená souhrn dosud nevytěžených, ale již známých a využitelných ložisek či zásob minerálů a hornin na nějakém území, nejčastěji určitého státu. Jak se nerostné suroviny z ložisek těží, jejich zásoby se vyčerpávají. Mezi tyto neobnovitelné zdroje patří například energetické suroviny (nafta, zemní plyn, uhlí), ruda|rudy nebo stavební materiály.

Ložiska nerostného bohatství hledá, lokalizuje a odhaduje užitá geologie. Protože se jedná o neobnovitelné zdroje, jejich zužitkování obvykle podléhá zvláštnímu právnímu režimu, který v České republice určuje Horní zákon.

Odkazy

Literatura

  • Ottův slovník naučný nové doby, heslo Československá republika - nerostné bohatství. Sv. 2, str. 1060

Související články