Zpovědnice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
m Editace uživatele 95.82.185.134 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je Luckas-bot
Řádek 1: Řádek 1:
[[Image:Chelmno kosciol pofranciszkanski konfesjonal.jpg|thumb|Zpovědnice v katolickém kostele]]
[[Image:Chelmno kosciol pofranciszkanski konfesjonal.jpg|thumb|Zpovědnice v katolickém kostele]]
'''Zpovědnice''' je místo, kde se uděluje [[svátost smíření]]. V nynější podobě se začíná objevovat od 16. století. Dříve měl [[zpovědník]] prostou stoličku nebo židli bez trvalého umístění v [[kostel]]e. Současné zpovědnice sestávají ze sedadla pro zpovědníka, u kterého jsou po stranách dvě [[klekátko|klekátka]] pro zpovídající se; ta jsou oddělena od sedadla stěnou (zpravidla zdobenou), ve které je okénko s mřížkou, skrze niž zpovídající mluví s [[kněz]]em. Jako on-line zpovědnice může na internetu posloužit tato aplikace: http://www.sver.cz
'''Zpovědnice''' je místo, kde se uděluje [[svátost smíření]]. V nynější podobě se začíná objevovat od 16. století. Dříve měl [[zpovědník]] prostou stoličku nebo židli bez trvalého umístění v [[kostel]]e. Současné zpovědnice sestávají ze sedadla pro zpovědníka, u kterého jsou po stranách dvě [[klekátko|klekátka]] pro zpovídající se; ta jsou oddělena od sedadla stěnou (zpravidla zdobenou), ve které je okénko s mřížkou, skrze niž zpovídající mluví s [[kněz]]em.


[[Kategorie:Kostely]]
[[Kategorie:Kostely]]

Verze z 2. 9. 2011, 19:50

Zpovědnice v katolickém kostele

Zpovědnice je místo, kde se uděluje svátost smíření. V nynější podobě se začíná objevovat od 16. století. Dříve měl zpovědník prostou stoličku nebo židli bez trvalého umístění v kostele. Současné zpovědnice sestávají ze sedadla pro zpovědníka, u kterého jsou po stranách dvě klekátka pro zpovídající se; ta jsou oddělena od sedadla stěnou (zpravidla zdobenou), ve které je okénko s mřížkou, skrze niž zpovídající mluví s knězem.