Diskuse s wikipedistou:Portorico: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Anton Martin Slomšek: oprava překlepu
Řádek 107: Řádek 107:


Dobrý den, pokud by Vám to nebylo přiliš proti mysli, směřoval bych článek [[Anton Martin Slomšek]] Vámi navržený do rubriky Osobnost na září 2012 (to není zas až tak za dlouho), kdy bude výročí 150 let od jeho smrti. Hezký den přeje [[Wikipedista:Fagnes|Fagnes]] 27. 8. 2011, 10:45 (UTC)
Dobrý den, pokud by Vám to nebylo přiliš proti mysli, směřoval bych článek [[Anton Martin Slomšek]] Vámi navržený do rubriky Osobnost na září 2012 (to není zas až tak za dlouho), kdy bude výročí 150 let od jeho smrti. Hezký den přeje [[Wikipedista:Fagnes|Fagnes]] 27. 8. 2011, 10:45 (UTC)
:Dobrý den, děkuji za ocenění i za návrh. V září 1999 byl Slomšek beatifikován a 24. 9. má svátek. Jeho umístění na září 2012 je vzhledem k výročí dobrý nápad. Zravím vás, --[[Wikipedista:Portorico|Portorico]] 27. 8. 2011, 11:15 (UTC)

Verze z 27. 8. 2011, 13:15

Přeji Vám pěkný den a těším se na Vaše další příspěvky! -- Mercy (|) 19:28, 21. 6. 2008 (UTC)

Používejte prosím tlačítko Ukázat náhled

Děkuji za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, ale nic se nezapisuje do historie článku ani do seznamu posledních změn. Stránka posledních změn je pro wikipedisty velmi důležitá, jelikož se na ní zobrazují veškeré změny ve Wikipedii. Při častém ukládání jednoho článku jednou osobou se poslední změnyhistorie článku zbytečně přeplňují a znepřehledňují.

Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, zadejte do pole Shrnutí stručný popis Vámi provedených změn a změny uložte. Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou na článek vrhnout, opravit překlepy či jej doplnit. V případě častého ukládání hrozí riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Díky moc za pochopení. -- Mercy (|) 20:18, 21. 6. 2008 (UTC)

Tomáš Cikrt

Zdůrazňuji výše uvedené, používání tlačítka Náhled je velmi důležité. Respektujte to, prosím! --Ragimiri 23:02, 21. 6. 2008 (UTC)

Dále upozorňuji, že není třeba do článků vkládat každou větu, kterou o dotyčné osobě někdo někde napsal. --Ragimiri 23:26, 21. 6. 2008 (UTC)

Odpo: Užívání tlačítka Náhled si osvojuji. Nejsem tu dlouho, takže se teprve učím některé funkce. - Nemyslím si ale, že bych do článků vkládal "každou větu" o dané postavě. Vlastně jsem použil jeden jediný citát - od Cikrta, a ne o Cikrtovi. Dva odkazy jsem dal do článku na opakovanou výzvu uživatele Podzemníka. Zdravím, --Portorico 23:37, 21. 6. 2008 (UTC)


Napsal mi na moji stránku Tomáš Cikrt:

Wikipedie by neměla obsahovat ideologické žvásty. Nejsem neoliberál nezastávám komercionbalizaci zdravotnictví nemám nic společného s Agelem Zdraví Tomáš Cikrt

Ponechávám v původním pravopisném znění bez komentáře. :-) --Portorico 23:37, 23. 6. 2009 (UTC)

Tomáš Julínek

Rád bych zareagoval na vaše opětovné pozměnění článku Tomáš Julínek, v němž jej pomlouváte a děláte vše proto, abyste jej pošpinil.

V diskusi u článku jsem zdůraznil body, jež mi na vaší versi nejvíce vadí. Jsou to:

autoritativní Pinochetův režim - já jsem nikdy nepopřel, že Pinochetův režim byl autoritativní a že zanechal stovky mrtvých, ovšem jeho ekonomická politika byla správná, liberální a neautoritativní a demokracie by si z ní měly vzít příklad v tomto ohledu. Protože se na tomto ale asi neshodneme, navrhuji z článku vypustit jakoukoliv zmínku o Pinochetovi, která je stejně nadbytečná, poněvadž Pinochet ani Julínek nejsou první ani poslední, kdo podobnou reformu zavádí, a pochybuji silně, že by si byl vůbec Julínek vědom, že Pinochet prováděl podobnou politiku.
podzimní komunální volby 2008 - to je faktická chyba, jako komunální volby se označují volby do místních zastupitelstev, které se konaly na podzim 2006 a opakovat se budou na podzim 2010. Letos na podzim se bude volit do zastupitelstev krajských (krajské volby) a ve třetině republiky do senátu (senátní volby)
Jednou ze změn, kterou se Julínkovu týmu podařilo prosadit, bylo přijetí zákona - to mi nepřijde jako stylově neutrální formulace, což jsem již vysvětlil v diskusi o článku. Navrhuji ji nahradit nezabarvenou větou "V platnost již vstoupil zákon ..., navržený Tomášem Julínkem a jeho spolupracovníky"
přijatého v poměru 8:7, nejsou - rovněž jsem již vysvětloval, proč mám s touto nadbytečnou informací problém. Navrhuji ji z článku vypustit
Předpokládá se jejich další omezení, a to pro děti mladší šesti let, dárce orgánů a osoby se soudně nařízenou léčbou - až mi prokážete, kdo to předpokládá, přestanu mít s větou problém. Do té doby vám navrhuji ji nahradit formulací Značná část veřejnosti požaduje jejich další omezení, a to..


Proto vás žádám, abyste svou podobu článku přeměnil do mnou výše navržené kompromisní varianty (mohl bych to udělat sám, ale možná byste mě obvinil z vandalství), jinak budu nucen požádat vyšší instance o rozhodnutí tohoto sporu.--Ozzy 14 09:55, 11. 7. 2008 (UTC)

Rakouští a jiní křesťané

Dobrý den pane kolego, prosím, když přidáváte kategorii Rakouští křesťané, postupujte selektivně a nikoliv hromadným přidáváním této kategorie všem salcburským arcibiskupům. Vznikají pak takové nesmysly, že syn českého krále (Vojtěch III. Salcburský) či slezský kníže (Vladislav Slezský) jsou označeni za Rakušany. S pozdravy --Silesianus 29. 7. 2011, 09:15 (UTC)

Dobrý den. O tom jsem samozřejmě zauvažoval. Vzhledem k tomu, že dlouho do novověku převažovala zemská definice národní příslušnosti nad jazykovou či etnickou, pokládám takové přiřazení za platné. Vy byste třeba řekl, že Jošt z Rožmberka nebyl "polský biskup"? S pozdravy, --Portorico 29. 7. 2011, 09:22 (UTC)
Jenže Salzbursko se stalo součástí Rakouska až roku 1805. Zavádíte současný stav do středověkých reálií. --Silesianus 29. 7. 2011, 09:24 (UTC)
V tom máte pravdu. To jsem si neuvědomil a omlouvám se. Nicméně - do budoucna - bych rád znal vaše mínění, zda zemská příslušnost opravňuje k podobné kategorizaci. - Důsledně vzato, neměl by být mezi rakouskými křesťany ani první rakouský svatý (Florián), což mi zní poněkud absurdně... --Portorico 29. 7. 2011, 09:34 (UTC)
Ono u svatých je to celkově takové pomíšané. Třeba Sicilan svatý Vít je zakategorizován pod české svaté, i když pravděpodobně o Čechách nikdy v životě neslyšel. Osobně bych Floriána do rakouských křesťanů neřadil. Tam jen opravdu ty, o kterých můžeme prohlásit, že byli Rakušany. --Silesianus 29. 7. 2011, 09:55 (UTC)
Nakonec možná máte pravdu. Český svatý by se dalo chápat jako ustálené spojení, proto mezi ně Vít patří, zatímco s jeho zařazením mezi české křesťany bych rovněž váhal. Btw, co soudíte o případech jako Bedřich Schwarzenberg - český teolog?--Portorico 29. 7. 2011, 10:08 (UTC)
Nic, protože je mi ta osoba v podstatě neznámá. Pokud je tam zařazen jen kvůli tomu, že byl pražský arcibiskup, a jinak byl Rakušanem, pak je to špatně. Pokud ale tak tuším, pak Schwarzenberkové byli českým šlechtickým rodem (měli zde inkolát), tak je možno je brát jako "české". K podobnému problému s přívlastkem český jsem se vyjádřil kdysi zde, vždy záleží na tom, co si pod tím český vyložíme. --Silesianus 29. 7. 2011, 11:33 (UTC)

Mimochodem, s tím Vojtěchem Přemyslovcem je to dost sporná věc. Koukněte se prosím do Dějin Rakouska z NLN od Vebera a kol. z r. 2003. Je tam o něm na s. 90-93 poměrně obšírná pasáž. Autoři zřejmě také nepostupovali selektivně a psali nesmysly. :( --Portorico 30. 7. 2011, 15:31 (UTC)

A tam je napsáno, že byl Rakušan? Když se tento pojem v tehdejší době používal pro označení lidí z Rakous a nikolivěk z celého dnešního Rakouska? --Silesianus 30. 7. 2011, 17:20 (UTC)
No, to není. 3:0 pro Vás. Musím se tady ještě leccos učit.:) --Portorico 30. 7. 2011, 20:29 (UTC)
Já tu přispívám už celkem dlouho (dva roky?), a i když už nejsem aktivním přispěvatelem, stále se učím něco nového. To je přirozený průběh na wiki. --Silesianus 31. 7. 2011, 08:48 (UTC)

Kategorie:LGBT spisovatelé

Ahoj, prosím, přidávejte tuto kategorii jen s důvěryhodným zdrojem – vizte závazné pravidlo WP:Ověřitelnost a doporučení WP:Články o žijících lidech. Díky. --Tlusťa 30. 7. 2011, 18:43 (UTC)

Ahoj, přiřazuji tam opravdu jen autory, kteří tam patří. Co máte na mysli konkrétně?--Portorico 30. 7. 2011, 18:55 (UTC)

Jasně, ani mě nenapadlo, že byste tam dával autory co tam nepatří. Jen že jde o poměrně citlivý údaj a proto je třeba jej vždycky podpořit důvěryhodným zdrojem (pokud už v článku není). Čili mám na mysli všechny články, kam se přidává tato kategorie. Koukám na Jamka – to přesně jsem myslel. Dík za ochotu. --Tlusťa 31. 7. 2011, 09:27 (UTC)

Díky za vysvětlení, už rozumím. To víte, začátky jsou těžký. :)--Portorico 31. 7. 2011, 10:17 (UTC)

Duka u Prague Pride

Dobrý den, děkuji Vám za spolupráci na článku Prague Pride 2011. Chtěl bych se jen optat, do jaké míry tato vložená informace souvisí přímo s Prague Pride. Mám dojem, že zejména zmínka o Dukově tajemníkovi žádné znaky souvislosti nevykazuje. Možná by se hodila spíše do článku o jeho osobě. Co říkáte? --Bazi 19. 8. 2011, 11:20 (UTC)

Zdravím rovněž. Mám dojem, že vložená informace vhodně ilustruje skutečnost, že někteří kritikové Prague Pride, v tomto případě pražský arcibiskup, ale i jeho okolí, jehož úkolem je připravovat mu podklady pro jeho stanoviska, si počíná způsobem, který bývá označován jako pokrytecký. Podobný způsobem bývá často hodnocen i přístup Hradu k dané věci. Úkolem wikipedie samozřejmě není tyto věci posuzovat, nýbrž přinášet co nejúplnější a nejvšestrannější informace, tak aby si z nich čtenář mohl vytvořit co nejplastičtější obraz, a to i v širších souvislostech, k čemuž, jak se domnívám, jsem svou editací přispěl. --Portorico 19. 8. 2011, 11:40 (UTC)
Děkuji za vysvětlení. Chápu Vás, nicméně někteří kolegové by se s takovýmto argumentem nemuseli spokojit, protože ta souvislost opravdu nemusí být příliš zjevná a mohlo by to být považováno za vlastní výzkum či jinak neencyklopedické. Přitom reakce na Dukův dopis lze nalézt i jinde, se zřetelnější souvislostí. Např. [1] nebo [2]. Ostatně na Dukův dopis reagoval i sám primátor, což lze v článku více rozvést. Jiná zajímavá souvislost, i když asi ne hodná Wikipedie: [3] --Bazi 19. 8. 2011, 12:16 (UTC)
Co myslíte, vážený kolego, že je úkolem tajemníka? Mj. jistě i dodávat šéfovi expertní podklady pro jeho veřejná stanoviska. Pokud Duka o Prague Pride napíše, že jde o "propagaci uvolněného životního stylu, který není zodpovědný, důstojný a krásný," a zároveň jeho tajemníkem je muž, kterému podle Schlidbergera brněnský biskup zakázal celebrovat v brněnské diecézi kvůli facebookovému mottu "Když do pekla, tak na pěkném koni," [4] aniž by z toho Duka vyvodil nějaké závěry či to jakkoliv komentoval, tak je v tom jistý rozpor a informace o něm čtenářům wikipedie podle mě přináší novou podstatnou informaci o tom, že arcibiskupova veřejná a soukromá stanoviska v otázce tolerance ke GLBT orientaci se od sebe odlišují. --Portorico 19. 8. 2011, 12:51 (UTC)

Vyznamenání

Dobrý den. Všiml jsem si, že už máte nárok na vyznamenání a ještě vám ho nikdo neudělil ([5]). Takže vám uděluji vyznamenání Nováček, na které máte nárok od 30. 07. 2011 22:50:17. S podzravem Marek Koudelka (příspěvky / diskuse) 26. 8. 2011, 19:35 (UTC)

Děkuji. :) --Portorico 26. 8. 2011, 19:41 (UTC)

Portál Křesťanství

Dobrý den, děkuji za Váš nový článek Anton Martin Slomšek, který jsem přidal mezi „nové články“ na portálu Křesťanství. Tam také můžete:

  • požádat o založení nového článku o některém z křesťanských témat
  • upozornit na svůj nový nebo podstatně rozšířený článek z této oblasti
  • navrhnout některý článek do rubriky Osobnost nebo Článek měsíce

Pokud Vás k tomuto tématu napadne něco jiného, můžete napsat do portálové diskuse.

Zdraví Fagnes 27. 8. 2011, 10:31 (UTC)

Anton Martin Slomšek

Dobrý den, pokud by Vám to nebylo přiliš proti mysli, směřoval bych článek Anton Martin Slomšek Vámi navržený do rubriky Osobnost na září 2012 (to není zas až tak za dlouho), kdy bude výročí 150 let od jeho smrti. Hezký den přeje Fagnes 27. 8. 2011, 10:45 (UTC)

Dobrý den, děkuji za ocenění i za návrh. V září 1999 byl Slomšek beatifikován a 24. 9. má svátek. Jeho umístění na září 2012 je vzhledem k výročí dobrý nápad. Zravím vás, --Portorico 27. 8. 2011, 11:15 (UTC)