Podlaží: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: fa:طبقه (ساختمان)
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (robot přidal: kk:Қабат
Řádek 22: Řádek 22:
[[it:Piano (architettura)]]
[[it:Piano (architettura)]]
[[ja:階]]
[[ja:階]]
[[kk:Қабат]]
[[ko:층 (건물)]]
[[ko:층 (건물)]]
[[la:Tabulatum]]
[[la:Tabulatum]]

Verze z 25. 8. 2011, 07:41

Podlaží je jedna úroveň budovy v dané výšce nad či pod zemí. Počet podlaží je jedním ze základních údajů o budově. V obecné mluvě se pro podlaží používá také termín patro.

Názvy

Přízemí je označení prvního nadzemního podlaží. Ve stavebnictví se přízemí označuje termínem „první nadzemní podlaží“ a (zejména ve stavebních výkresech) zkratkou „1. NP“. Přízemí se, jak již název sám napovídá, nachází při zemi, lépe řečeno vstup do budovy se nachází většinou v přízemí. Podlaha v přízemí bývá ve stejné výškové úrovni jako je okolní terén. Ve svažitém terénu se používá při konstrukci budov přízemí zapuštěné do okolního terénu. Pokud by bylo přízemí zapuštěné více než polovinu konstrukční výšky podlaží, jednalo by se o suterén, tedy „první podzemní podlaží“ (1. PP). U některých obytných domů se lze setkat s tzv. zvýšeným přízemím, kdy je 1. nadzemní podlaží mírně povysunuto nad okolní terén (např. některé panelové domy).

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“. Sklep respektive sklepení je název jednoho podzemního nebo i více podzemních podlaží.