Císařské námořnictvo Mandžukua: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Reference: comcat + kat.
Bez shrnutí editace
Řádek 5: Řádek 5:
[[Soubor:Jiangshang Army1.JPG|thumb|right|vojáci námořnictva]]
[[Soubor:Jiangshang Army1.JPG|thumb|right|vojáci námořnictva]]
Námořnictvo loutkového státu [[Mandžukuo]], které založili Japonci v polovině roku [[1932]] byly uvedeny do služby na přímluvu „císaře“ [[Pchu I]]ho [[15. srpna]] téhož roku.
Námořnictvo loutkového státu [[Mandžukuo]], které založili Japonci v polovině roku [[1932]] byly uvedeny do služby na přímluvu „císaře“ [[Pchu I]]ho [[15. srpna]] téhož roku.
Flotila na řece Sungari byla založena z čínských lodí kapitána Jin Su Čchana, který se po mukdenském incidentu přidal na stranu Japonců. Roku [[1938]] byly složeny dva pětisetčlené prapory námořní pěchoty vyzbrojené puškami, kulomety a lehčími zbraněmi. Vesměs japonští Velitelé námořnictva byli zaškolováni v Japonské Vojenské Námořní Akademii. Od r. [[1937]] byl vlajkovou lodí námořnicta [[torrpédoborec]] ''Chaj Wej'' (ex. ''IJN Kaši'', třída ''Momo'') . V listopadu 1939 fungovaly pouze říční síly a roku 1942 odsud odešli japonští důstojníci. Roku [[1942]] byl ''Chaj Wej'' vrácen Japonsku a přejmenován na [[Kari]]. Při [[Sovětsko-japonská válka|mandžuské operaci]] námořnictvo Mandžukua téměř nekladlo odpor. Část lodí poté připadla [[Sovětské námořnictvo|Sovětům]].
Flotila na řece Sungari byla založena z čínských lodí kapitána Jin Su Čchana, který se po mukdenském incidentu přidal na stranu Japonců. Roku [[1938]] byly složeny dva pětisetčlené prapory námořní pěchoty vyzbrojené puškami, kulomety a lehčími zbraněmi. Vesměs japonští Velitelé námořnictva byli zaškolováni v Japonské Vojenské Námořní Akademii. Od r. [[1937]] byl vlajkovou lodí námořnicta [[torpédoborec]] ''Chaj Wej'' (ex. ''IJN Kaši'', třída ''Momo'') . V listopadu 1939 fungovaly pouze říční síly a roku 1942 odsud odešli japonští důstojníci. Roku [[1942]] byl ''Chaj Wej'' vrácen Japonsku a přejmenován na [[Kari]]. Při [[Sovětsko-japonská válka|mandžuské operaci]] námořnictvo Mandžukua téměř nekladlo odpor. Část lodí poté připadla [[Sovětské námořnictvo|Sovětům]].
== Související články ==
== Související články ==
*[[Japonské císařské námořnictvo]]
*[[Japonské císařské námořnictvo]]

Verze z 22. 8. 2011, 18:58

Loď námořnictva Mandžukua

Císařské námořnictvo Mandžukua (Čínsky: 満州帝國海軍 Mǎnzhōu Dìguó Hǎijūn) bylo námořnictvo japonského loutkového státu Mandžukuo za 2.světové války. De facto byla pod velením japonského císařského námočnictva. Bylo vytvořeno k pobřežní a poříční obraně a dysponovalo hlídkovými loďmi na řekách Amur, Sungari a Ussuri.

vlajka hlídkových lodí

Historie

vojáci námořnictva

Námořnictvo loutkového státu Mandžukuo, které založili Japonci v polovině roku 1932 byly uvedeny do služby na přímluvu „císaře“ Pchu Iho 15. srpna téhož roku. Flotila na řece Sungari byla založena z čínských lodí kapitána Jin Su Čchana, který se po mukdenském incidentu přidal na stranu Japonců. Roku 1938 byly složeny dva pětisetčlené prapory námořní pěchoty vyzbrojené puškami, kulomety a lehčími zbraněmi. Vesměs japonští Velitelé námořnictva byli zaškolováni v Japonské Vojenské Námořní Akademii. Od r. 1937 byl vlajkovou lodí námořnicta torpédoborec Chaj Wej (ex. IJN Kaši, třída Momo) . V listopadu 1939 fungovaly pouze říční síly a roku 1942 odsud odešli japonští důstojníci. Roku 1942 byl Chaj Wej vrácen Japonsku a přejmenován na Kari. Při mandžuské operaci námořnictvo Mandžukua téměř nekladlo odpor. Část lodí poté připadla Sovětům.

Související články


Reference

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Císařské námořnictvo Mandžukua na Wikimedia Commons V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cesarska Marynarka Mandżukuo na polské Wikipedii.