Ignác Filip Semmelweis: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: zh:塞麦尔维斯
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: af:Ignaz Semmelweis
Řádek 28: Řádek 28:
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]


[[af:Ignaz Semmelweis]]
[[da:Ignaz Semmelweis]]
[[da:Ignaz Semmelweis]]
[[de:Ignaz Semmelweis]]
[[de:Ignaz Semmelweis]]

Verze z 19. 8. 2011, 12:32

Ignác Filip Semmelweis

Ignác Filip Semmelweis, maďarsky Ignaz Fülöp Semmelweis, německy Ignaz Philipp Semmelweis (1. července 1818, Budín, dnes Budapešť - 13. srpna 1865, Döbling, dnes Vídeň) byl maďarský lékař pracující v porodnictví, který se zabýval zkoumáním příčin epidemií horečky omladnic v nemocnicích. Vyslovil teorii, že tuto nemoc přenáší sami lékaři při vyšetření a rození, a ustanovil hygienické zásady, jak epidemii potlačit.

Výzkum

I přes evidentní úspěchy při aplikaci se jeho teorie setkala s prudkým odporem zejména starších kolegů, kteří odmítali připustit, že by za smrtí pacientek mohli stát oni sami. Někteří další jeho kolegové tuto pravdu neunesli - např. profesor Gustaf Michaelis, který jeho postupům uvěřil a úspěšně je zavedl na svém pracovišti, spáchal sebevraždu (mezi ženami, které dříve po porodu u něj zemřely na horečku omladnic, byla i jeho milovaná neteř). K neúspěchům doktora Semmelweise ovšem přispěla i jeho popudlivost a neschopnost a neochota zpracovat svá bezesporu přesná pozorování a experimenty do vědecky přijatelné a publikovatelné podoby. I tak se řadí mezi nejvýznamnější lékaře 19. století a býval nazýván Zachránce matek.

Odkazy

Literatura

  • Sherwin B. Nuland: Špinavé ruce. Mikrobi, horečka omladnic a podivuhodný příběh Ignáce Semmelweise (Dokořán a Argo 2005), ISBN 80-7363-002-8

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Ignác Filip Semmelweis na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - biografie