Matice (spojovací součástka): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m doplněk
m typo - drobnost
Řádek 1: Řádek 1:
[[File:M4 Inbusschraube focusstacked.jpg|thumb|right|Matice a [[šroub]]]]
[[File:M4 Inbusschraube focusstacked.jpg|thumb|right|Matice a [[šroub]]]]


'''Matka''' (také '''matice''', '''šroubová matice''' nebo '''matička''') je doplněk [[šroub]]u, který obsahuje vnitřní [[závit]], do kterého se šroub šroubuje. Obvykle bývá vyrobena z [[kov]]u, nejčastěji z [[ocel]]i, zpravidla mívá také tvar pravidelného šestihranu. Existují ale i speciální matky čtyřhrané. Specielním typem matice je '''křídlová matka''', která je uzpůsobena pro ruční utahování pomocí animální lidské síly t.j. bez použití speciálního nástraje (nařadí).
'''Matka''' (také '''matice''', '''šroubová matice''' nebo '''matička''') je doplněk [[šroub]]u, který obsahuje vnitřní [[závit]], do kterého se šroub šroubuje. Obvykle bývá vyrobena z [[kov]]u, nejčastěji z [[ocel]]i, zpravidla mívá také tvar pravidelného šestihranu. Existují ale i speciální matky čtyřhrané. Specielním typem matice je '''křídlová matka''', která je uzpůsobena pro ruční utahování/povolování pomocí animální lidské síly t.j. bez použití speciálního nástroje (nařadí).


{{Pahýl - technologie}}
{{Pahýl - technologie}}

Verze z 17. 8. 2011, 10:24

Matice a šroub

Matka (také matice, šroubová matice nebo matička) je doplněk šroubu, který obsahuje vnitřní závit, do kterého se šroub šroubuje. Obvykle bývá vyrobena z kovu, nejčastěji z oceli, zpravidla mívá také tvar pravidelného šestihranu. Existují ale i speciální matky čtyřhrané. Specielním typem matice je křídlová matka, která je uzpůsobena pro ruční utahování/povolování pomocí animální lidské síly t.j. bez použití speciálního nástroje (nařadí).

Šablona:Pahýl - technologie