Ota III. Dětleb: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 38: Řádek 38:
[[Kategorie:Olomoučtí Přemyslovci]]
[[Kategorie:Olomoučtí Přemyslovci]]
[[Kategorie:Moravská údělná knížata]]
[[Kategorie:Moravská údělná knížata]]
[[Kategorie:Pohřbení v katedrále sv. Václava v Olomouci]]
[[Kategorie:Narození 12. století]]
[[Kategorie:Narození 12. století]]
[[Kategorie:Úmrtí 1160]]
[[Kategorie:Úmrtí 1160]]

Verze z 28. 7. 2011, 19:53

Příbuzenstvo
děd Ota I. Olomoucký
otec Ota II. Olomoucký
matka Žofie z Bergu
manželka Durancie
syn Vladimír Olomoucký
syn Břetislav Olomoucký

Ota III. Dětleb (112212. květen 1160) byl synem Oty II. Černého a jeho manželky Žofie z Bergu, kníže údělu olomouckého v letech 11401160.

Po neúspěšném pokusu jeho otce stát se knížetem a otcově smrti v bitvě u Chlumce, byl otcovými přáteli odvezen do Ruska. Do údělu olomouckého se Ota vrátil až v roce 1140, po smrti Soběslava I. Poté se společně s českou šlechtou a ostatními moravskými údělníky zúčastnil odboje proti Vladislavovi II. Olomoucký biskup Jindřich Zdík vyhlásil nad relebanty interdikt.

Odboj byl nakonec poražen a následujícího roku vpadl kníže Vladislav na Moravu. Také zásahem papežského legáta se všichni zúčastnění usmířili a nikomu nebyl úděl odňat. S vědomím Oty III. Dětleba posléze napadl Konrád II. Znojemský biskupa Zdíka, jenž ale uprchl.

Později s knížetem a králem Vladislavem II. Ota III. spolupracoval. Odjel s ním na II. křížovou výpravu (1147) i do Polska (1157) a zúčastnil se i veleúspěšného tažení do Itálie (1158).

Zemřel 12. května 1160, jeho manželka Durancie ho přežila zhruba o půl roku. Zůstali po něm jistě dva synové Vladimír a Břetislav. Ti pak museli několik desítek let čekat, než získali olomoucký úděl.

Potomci

Ze svazku Oty III. Dětleba s Durancií se narodilo nejméně šest dětí:

Literatura

Externí odkazy