Quilling: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Quilling''' nebo také papírový filigrán je výtvarná technika využívající proužků papíru, které jsou stáčeny a formovány do požadovaného tvaru. Ve výsledku díky správné kompozici jednotlivých tvarů můžete vytvořit krásný a originální obrazec. Stáčení papíru i jiných materiálů a jejich využívání k zdobení předmětů má dlouhou a historii.

'''Quilling''' nebo také papírový filigrán je výtvarná technika využívající proužků papíru, které jsou stáčeny a formovány do požadovaného tvaru. Ve výsledku díky správné kompozici jednotlivých tvarů můžete vytvořit krásný a originální obrazec. Stáčení papíru i jiných materiálů a jejich využívání k zdobení předmětů má dlouhou a historii. Již ve středověku se ze záznamů dozvídáme o umění řeholníků a řeholnic, kteří ze starého a poškozeného papíru dokázali ozdobit nové církevní spisy a jiné předměty. Pokud materiál stáčeli, využívali husích brk. Využívání různých brk a brček pravděpodobně dalo název samotné technice. V mnoha jazycích (jmenujme anglický) se právě slovo quill překládá jako brk.
Již ve středověku se ze záznamů dozvídáme o umění řeholníků a řeholnic, kteří ze starého a poškozeného papíru dokázali ozdobit nové církevní spisy a jiné předměty. Pokud materiál stáčeli, využívali husích brk. Využívání různých brk a brček pravděpodobně dalo název samotné technice. V mnoha jazycích (jmenujme anglický) se právě slovo quill překládá jako brk.
== Externí odkazy ==
* http://www.quilling.cz
* http://www.quilling.com

Verze z 23. 7. 2011, 22:39

Quilling nebo také papírový filigrán je výtvarná technika využívající proužků papíru, které jsou stáčeny a formovány do požadovaného tvaru. Ve výsledku díky správné kompozici jednotlivých tvarů můžete vytvořit krásný a originální obrazec. Stáčení papíru i jiných materiálů a jejich využívání k zdobení předmětů má dlouhou a historii. Již ve středověku se ze záznamů dozvídáme o umění řeholníků a řeholnic, kteří ze starého a poškozeného papíru dokázali ozdobit nové církevní spisy a jiné předměty. Pokud materiál stáčeli, využívali husích brk. Využívání různých brk a brček pravděpodobně dalo název samotné technice. V mnoha jazycích (jmenujme anglický) se právě slovo quill překládá jako brk.

Externí odkazy