Norské lidové muzeum: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 3: Řádek 3:
[[Soubor:Gol stavkyrkje B.jpeg|thumb|[[Axel Lindahl]]: Roubený kostel z Golu, 1880-1890 ]]
[[Soubor:Gol stavkyrkje B.jpeg|thumb|[[Axel Lindahl]]: Roubený kostel z Golu, 1880-1890 ]]


'''Norské lidové muzeum''' (norsky '''Norsk Folkemuseum''') leží v [[Norsko|norském]] hlavním městě [[Oslo]] blízko muzea vikingských lodí na poloostrově [[Bygdøy]]. Umožňuje nahlédnout do norské kultury v průběhu staletí.
'''Norské lidové muzeum''' (norsky '''Norsk Folkemuseum''') leží v [[Norsko|norském]] hlavním městě [[Oslo]] blízko muzea vikinských lodí na poloostrově [[Bygdøy]]. Umožňuje nahlédnout do norské kultury v průběhu staletí.


== Stavby ==
== Stavby ==

Verze z 21. 7. 2011, 15:02

Axel Lindahl: Roubený kostel z Golu, 1880-1890

Norské lidové muzeum (norsky Norsk Folkemuseum) leží v norském hlavním městě Oslo blízko muzea vikinských lodí na poloostrově Bygdøy. Umožňuje nahlédnout do norské kultury v průběhu staletí.

Stavby

Toto muzeum je podobné skanzenu, je tvořeno selskými domy a dvory, které byly postaveny díky institucím různých norských oblastí, odkud jednotlivé stavby pocházejí. Objekt zahrnuje asi 150 budov. Vedle selských obydlí tu jsou také plně vybavené obchůdky a lékárny, a v letním období ulice skanzenu ožijí díky dobrovolníkům, kteří se převlékají a předvádějí návštěvníkům život svých předků. Jsou zde vystaveny i řemeslné dílny s plným vybavením.

Ke skvostům muzea patří roubený kostel z Golu. Jedná se o kolovou stavbu z 13. století. K dalším pozoruhodným místům patří Raulandstue z Numedalu ze 14. století. Součástí muzea je také sbírka krajinářských fotografií švédského fotografa Axele Lindahla.

Externí odkazy