Jevgenij Chrunov: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m typo
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: io:Yevgeni Hrunov
Řádek 77: Řádek 77:
[[fi:Jevgeni Hrunov]]
[[fi:Jevgeni Hrunov]]
[[fr:Ievgueni Khrounov]]
[[fr:Ievgueni Khrounov]]
[[io:Yevgeni Hrunov]]
[[it:Evgenij Vasil'evič Chrunov]]
[[it:Evgenij Vasil'evič Chrunov]]
[[ja:エフゲニー・フルノフ]]
[[ja:エフゲニー・フルノフ]]

Verze z 16. 7. 2011, 22:30

Šablona:Infobox Kosmonaut Jevgenij Vasiljevič Chrunov, rusky Хрунов, Евгений Васильевич (10. září 1933 obec Prudy[1], Tulská oblast, SSSR19. května 2000) byl sovětský kosmonaut. Do kosmu se dostal jako velitel Sojuzu 5 v roce 1969.[2].

Život

Jeho otec byl celý život traktoristou. Byla to rodina veliká, Jevgenij měl šest bratrů a čtyři sestry, dvě z nich zemřely. Jejich vesnici zabrali Němci už v září 1941, v prosinci téhož roku ji Rudá armáda osvobodila, ovšem vesnice byla celá v plamenech. Noc 6. prosince strávili všichni ukryti ve sklepě a tento zážitek si Jevgenij nesl celým životem. V dubnu 1948 otec zemřel, nejstarší bratr šel na vojnu, ostatní dřeli v kolchozu. Po skončení základní školy pokračoval ve studiu na zemědělské průmyslové škole. Po čtyřech letech se stal mechanikem a vzápětí narukoval na vojnu, k letectvu. Do oddílu prvních kosmonautů byl vybrán roku 1960.

K letu nastoupili v lednu 1969, když byly venku kruté mrazy, vichr. Mezi lidmi řádila hongkongská chřipka, v přípravném období všichni chodili s rouškou na ústech, denní lékařské kontroly. Přesto tým na start z Bajkonuru se Sojuzem 5 pustili. V týmu kosmonautů byl veden od 9. března 1960 do 25. prosince 1980. Měl letět ještě v roce 1980, nominaci odmítl. V roce 1972 obhájil kandidátskou práci a o několik let později doktorskou. O svých zkušenostech napsal poutavou knihu Kosmonautovy všední dny. Byl ženatý a měl jedno dítě. V roce 1990 měl hodnost plukovníka. Zemřel nemocný ve věku 66 let.

Let do vesmíru

Nahoru letěl jako inženýr-výzkumník s Volynovem a Jelisejevem v roce 1969, kdy mu bylo 35 let. Mise Sojuzu 5 začala startem z Bajkonuru. Na oběžné dráze se spojili s lodí Sojuz 4, což byl také hlavní cíl letu, přestoupil s Jelisejevem do ní a s ní se vrátil k Zemi. Přistáli jako jiné Sojuzy a kabinou na padácích, asi 40 km od Karagandy. Měli v oné změně lodí světové prvenství.

Odkazy

Reference

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-piloti SSSR, s. 353. 
  2. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Jevgenij Vasiljevič Chrunov, s. 94. 

Externí odkazy