Automatická regulace rychlosti: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+kat., odkaz de, odkaz tempomat, mírné rozšíření, chybí zdroje
m + pár wikiodkazů
Řádek 1: Řádek 1:
'''Automatická regulace rychlosti''' je označení pro funkci řízení hnacích vozidel, která bez dalších zásahů sama udržuje strojvedoucím předvolenou rychlost. Regulace rychlosti ovládá tažnou sílu vozidla a dynamickou brzdu, eventuálně i pneumatickou brzdu soupravy. Všechny moderní lokomotivy a jednotky jsou jí již standardně vybaveny. Požadovanou rychlost strojvedoucí navolí buď ovládací pákou (způsob obvyklý v zahraničí) nebo zadá pomocí klávesnice (řešení typické pro hnací vozidla v Československu a obou nástupnických státech).
'''Automatická regulace rychlosti''' je označení pro funkci řízení [[hnací vozidlo|hnacích vozidel]], která bez dalších zásahů sama udržuje [[strojvedoucí]]m předvolenou [[rychlost]]. Regulace [[rychlost]]i ovládá tažnou sílu vozidla a dynamickou brzdu ([[elektrodynamická brzda]], [[hydrodynamická brzda]]), eventuálně i [[pneumatická brzda|pneumatickou brzdu]] soupravy. Všechny moderní lokomotivy a jednotky jsou jí již standardně vybaveny. Požadovanou rychlost strojvedoucí navolí buď ovládací pákou (způsob obvyklý v zahraničí) nebo zadá pomocí klávesnice (řešení typické pro hnací vozidla v Československu a obou nástupnických státech).


V silniční dopravě se toto zařízení nazývá [[tempomat]].
V silniční dopravě se toto zařízení nazývá [[tempomat]].

Verze z 23. 6. 2011, 10:26

Automatická regulace rychlosti je označení pro funkci řízení hnacích vozidel, která bez dalších zásahů sama udržuje strojvedoucím předvolenou rychlost. Regulace rychlosti ovládá tažnou sílu vozidla a dynamickou brzdu (elektrodynamická brzda, hydrodynamická brzda), eventuálně i pneumatickou brzdu soupravy. Všechny moderní lokomotivy a jednotky jsou jí již standardně vybaveny. Požadovanou rychlost strojvedoucí navolí buď ovládací pákou (způsob obvyklý v zahraničí) nebo zadá pomocí klávesnice (řešení typické pro hnací vozidla v Československu a obou nástupnických státech).

V silniční dopravě se toto zařízení nazývá tempomat.

Šablona:Pahýl - železnice