Hnutí Zeitgeist: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
CocuBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.1) (robot odebral: fr:Mouvement Zeitgeist
KamikazeBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (robot přidal: fr:Le Mouvement Zeitgeist
Řádek 43: Řádek 43:
[[es:Movimiento Zeitgeist]]
[[es:Movimiento Zeitgeist]]
[[fi:Zeitgeist-liike]]
[[fi:Zeitgeist-liike]]
[[fr:Le Mouvement Zeitgeist]]
[[hr:Pokret Zeitgeist]]
[[hr:Pokret Zeitgeist]]
[[hu:Zeitgeist-mozgalom]]
[[hu:Zeitgeist-mozgalom]]

Verze z 22. 6. 2011, 09:20

Automatizovaná stavba

Hnutí Zeitgeist (The Zeitgeist Movement, TZM) je komunitou řízené hnutí a on-line komunita, která podle svých slov obhajuje trvalou udržitelnost a současně je aktivistickým ramenem The Venus Project Jacqua Fresca. Hnutí Zeitgeist bylo inspirováno odezvou na druhý díl série dokumentů Petera Josepha, Zeitgeist (Zeitgeist The Movie, Zeitgeist: Addendum a Zeitgeist: Moving Forward).

Koncept hnutí

Centrální myšlenkou obhajovanou hnutím Zeitgeist je „ekonomika řízená zdroji,“ tedy nikoli penězi a kapitálem, jako je tomu u kapitalismu, s nímž je tento systém dáván do protikladu. Mezi další charakteristické prvky, který tento typ ekonomiky má mít, patří výrazná a systematická robotizace, jež má nahradit tu práci, která využívá jen málo lidského potenciálu, a automatizace ve všech oblastech, včetně např. stavitelství; důraz na trvalou udržitelnost, na kterou se bude brát ohled při jakémkoli plánování; technická unifikace a cílené úsilí o maximální recyklaci a snížení odpadů; vláda prostřednictvím kolektivní účasti veřejnosti; rozvoj systematicky prováděný s ohledem na maximální využití zdrojů a užitku; politická rozhodnutí bez politiků daná ryze jako výsledek analýzy možností, potřeb a užitku; ale též vysoká míra společného vlastnictví či úplná absence peněz.

Fáze hnutí

  • fáze „uvědomění“ (Awareness)
  • fáze „projektování“
  • fáze „činů“

Činnost hnutí

  • Media Project – vznikl v květnu 2010, má být rozšířením komunikačního týmu hnutí[1]
  • Zeitgeist day (Z-day) – hnutí má od roku 2009 svůj den, označovaný jako Z-day, konaný v polovině března, během kterého vyzývá své příznivce, aby zorganizovali akce spojené s promítáním série Zeitgeist nebo souvisejících dokumentů a prostor pro diskuzi s ostatními příznivci hnutí nebo potenciálními sympatizanty.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Zeitgeist Movement na anglické Wikipedii.

Literatura

Externí odkazy