Anthony Quinn: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: yo:Anthony Quinn
LucienBOT (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (robot přidal: az:Entoni Kuinn
Řádek 43: Řádek 43:
[[an:Anthony Quinn]]
[[an:Anthony Quinn]]
[[ar:أنطوني كوين]]
[[ar:أنطوني كوين]]
[[az:Entoni Kuinn]]
[[bg:Антъни Куин]]
[[bg:Антъни Куин]]
[[bs:Anthony Quinn]]
[[bs:Anthony Quinn]]

Verze z 20. 6. 2011, 09:32

Anthony Quinn

Anthony Quinn, vlastním jménem Antonio Rudolfo Oaxaca Quinn, (21. dubna 1915, Chihuahua, Mexiko3. června 2001, Boston, USA) byl mexicko-americký herec, malíř a spisovatel, dvojnásobný držitel ceny Americké filmové akademie Oscar.

Narodil se irskému otci a mexické matce aztécké národnosti. Ačkoliv se narodil v Mexiku a po matce byl mexický Indián, vyrůstal v městečku Boyle Heights nedaleko od Los Angeles. Jeho rodiče bojovali na počátku 20. století v mexické občanské válce na straně vzbouřeneckého generála Pancho Villy a po jeho pádu museli uprchnout do USA. Otec si našel práci kulisáka v hollywoodských ateliérech. Nicméně předčasně zahynul při autonehodě a malý Anthony musel živit rodinu sám. Pracoval v různých pomocných dělnických povoláních a toužil stát se profesionálním boxerem. Nicméně měl jak výtvarné tak i hudební umělecké nadání, takže vystupoval s orchestrem při bohoslužbách. Pro studium architektury na vysoké škole se potřeboval zdokonalit v angličtině a proto se přihlásil do hereckého kurzu, což se mu stal osudným. Herectví se mu postupně velmi zalíbilo.

Pro svůj exotický vzhled byl v americkém filmu velmi často využíván do rolí zločinců mexického nebo indiánského původu, dále do rolí tajemných cizinců, drsných revolucionářů a všelijakých zloduchů. Velmi často hrál ve westernech a dobrodružných či kriminálních filmech. Zpočátku vystupoval pouze v malých a vedlejších rolích, nicméně se postupně vypracoval v uznávanou a obdivovanou hollywoodskou hvězdu.

Filmografie, výběr

Externí odkazy

(anglicky)

(česky)

Šablona:Pahýl - herec Šablona:Oscar - nejlepší herec ve vedlejší roli 1941-1960