Dubna (Moskevská oblast): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rubinbot (diskuse | příspěvky)
m r2.5.4) (robot změnil: lb:Dubna (Moskau)
CocuBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.1) (robot přidal: az:Dubna
Řádek 73: Řádek 73:


[[ar:دوبنا]]
[[ar:دوبنا]]
[[az:Dubna]]
[[bg:Дубна]]
[[bg:Дубна]]
[[ca:Dubnà]]
[[ca:Dubnà]]

Verze z 19. 6. 2011, 02:51

Šablona:Infobox sídla světa Dubna (rusky Дубна́) je město v Moskevské oblasti v Rusku. Založeno bylo v 1. polovině 20. století, status města získalo v roce 1956. Žije zde okolo 60 tisíc obyvatel. Nalézá se zde Spojený ústav jaderných výzkumů v Dubně, jedna z největších vědeckých institucí v Rusku, a sídlo zde má i společnost MKB Raduga, specializovaná na vývoj raketových systémů, díky tomu se městu někdy přezdívá „ruské Silicon valley“.

Zeměpisná poloha

Dubna se nachází na Volze po proudu za Volžskou přehradou, asi 125 km severně od Moskvy. Hráz přehrady slouží jako jediný městský most.

Dubna je nejsevernějším městem Moskevské oblasti.

Historie

Dubna byla od začátku projektována jako naukograd.

V roce 1946 vláda SSSR rozhodla postavit urychlovač částic. Místo budování bylo zvoleno ze dvou důvodů – kvůli vzdálenosti od Moskvy a přítomnosti vodní elektrárny ve Volžské přehradě. Vědeckým vedoucím byl Igor Kurčatov. Nejvyšším dohližitelem nad projektem a stavbou města, silnice a železnice do Moskvy byl šéf NKVD Lavrentij Pavlovič Berija.

Oficiálně otevřeny byly město Dubna a Spojený ústav jaderných výzkumů v Dubně v roce 1956. Roku 1960 bylo k Dubně připojeno město Ivankovo, stojící na levém břehu Volhy.

Ve výzkumném ústavu bylo objeveno a prozkoumáno mnoho základních částic a těžkých prvků, kupříkladu název 105. prvku, dubnia, je odvozen z názvu města.


Dubna - Vědecký dům

Externí odkazy


V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dubna na anglické Wikipedii.