Šen-jang: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LaaknorBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: kl:Shenyang
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: mi:Shenyang
Řádek 68: Řádek 68:
[[lb:Shenyang]]
[[lb:Shenyang]]
[[lt:Šenjangas]]
[[lt:Šenjangas]]
[[mi:Shenyang]]
[[ml:ഷൻയാങ്]]
[[ml:ഷൻയാങ്]]
[[ms:Shenyang]]
[[ms:Shenyang]]

Verze z 18. 6. 2011, 04:28

Šablona:Infobox sídla světa

Šen-jang (čínsky tradičně 瀋陽, zjednodušeně 沈阳, pinyin Shěnyáng, doslovně „Město na sever od řeky Šen“; mandžusky Mukden, ). — je subprovinční město a hlavní město čínské provincie Liao-ning. Je jedním z významných čínských měst, žije v něm přes 5 miliónů lidí, v celé aglomeraci kolem 7,4 miliónů lidí. Město se rozkládá na obou březích řeky Chun-che (čínsky tradičně 渾河, zjednodušeně 浑河, pinyin Hún​hé​). Šen-jang je průmyslové středisko severovýchodní Číny, mnoho staletí má značný ekonomický i vojensko-strategický význam (Šen-jangský vojenský okruh je podle vojenského potenciálu třetí v ČLR) a bohatou historii. Pod jménem Chou-čcheng je znám od 2. století př. n. l. (tedy od dob dynastie Chan).

Historie

Název města je odvozen od řeky Chun (TZ: 渾河, ZZ: 浑河, pinyin: Húnhé), která se dříve nazývala Šen (TZ: 瀋水, ZZ: 沈水, pinyin: Shěnshuǐ).

dřevořezba kultury Sin-le

Území dnešního Šen-jangu bylo osídleno už v neolitu zhruba v době před 7 200 lety kulturou Sin-le (TZ: 新樂, pinyin: Xīnlè). Při vykopávkách byla objevena i dřevořezba ptáka, která je jednou z nejstarších dřevořezeb na světě.

Přírodní podmínky

Šablona:Pahýl - ČLR Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Šen-jang na Wikimedia Commons