Sufražetka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Přesměrování na Volební právo žen
Verze 7000246 uživatele Lenka64 (diskuse) zrušena jde o dvě rozdílná témata + správné interwiki
Řádek 1: Řádek 1:
{{upravit}}
#REDIRECT [[Volební právo žen]]
Jako '''sufražetky''' byly označovány bojovnice za politická práva žen, zejména za rozšíření všeobecného hlasovacího práva (anglicky ''suffrage'') i na ženy. První feministkou byla [[Mary Wollstonecraft]] - dílo '''Obrana práv žen''' ([[19. století]]).

[[Feministické hnutí]] za [[volební právo]] sufražetky vzniklo roku [[1900]]. Svého úspěchu a popularity se však dočkalo až roku [[1928]]. Spojená je s ním především [[Spojené království|Velká Británie]], avšak své kořeny má ve [[Francie|Francii]] a to již v roce [[1793]]. Roku [[1866]] vzniká organizace [[National Society for Women’s Suffrage]] ''(Národní spolek pro hlasovací právo pro ženy)''. Právě v těchto letech menší skupina žen založila komisi, která se snažila vyvíjet tlak na tehdejší [[parlament]].

== Sufražetky v Čechách a na Moravě ==
Ženám, které usilovaly o volební právo, se říkalo sufražistky. V [[Spojené státy americké|USA]] se poprvé zorganizovaly roku [[1848]] v Seneca Fall (stát [[New York (stát)|New York]]). Roku [[1903]] vznikla ve Velké Británii radikální organizace WSPU, jejíž členkám se začalo hanlivě říkat sufražetky. Ony toto označení hrdě přijaly za svoje.

U nás se hnutí za práva žen začala též formovat v [[19. století]]. Co se týče rané fáze [[feminismus|feminismu]], mezi nejslavnější představitelky patří například [[Magdalena Dobromila Rettigová]], která se nejen zajímala o kulinářské umění, ale též se angažovala v akcích pro ženy a dívky, což vedlo k vydání jejích příruček zabývajících se právě myšlenkou feminismu.

=== Další významné osobnosti ===
* [[Tomáš Garrigue Masaryk|T. G. Masaryk]]
* [[Vojta Náprstek]]
* [[Karolína Světlá]]
* [[Eliška Krásnohorská]]
: Tito lidé mají zásluhu na vzniku mnoha institucí, jež hrály velmi významnou roli v [[emancipace|emancipaci]] žen.

== Externí odkazy ==
* [http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/437636-sufrazetky Ottova encyklopedie]
* [http://www.feminismus.cz/fulltext.shtml?x=183558 Významné ženy a hnutí v historii feminismu]

[[Kategorie:Feminismus]]
[[Kategorie:Ženská práva]]

[[bg:Суфражетки]]
[[da:Suffragette]]
[[de:Suffragetten]]
[[en:Suffragette]]
[[et:Sufražett]]
[[eo:Sufrageto]]
[[fr:Suffragette]]
[[hr:Sufražetkinje]]
[[it:Suffragette]]
[[he:סופרג'יזם]]
[[nl:Suffragette]]
[[no:Suffragett]]
[[pl:Sufrażystka]]
[[ru:Суфражистки]]
[[sk:Sufražetka]]
[[sr:Суфражеткиње]]
[[sh:Sufražetkinje]]
[[fi:Suffragetti]]
[[sv:Suffragetter]]
[[tr:Süfrajet]]
[[uk:Суфражизм]]

Verze z 13. 6. 2011, 17:45

Jako sufražetky byly označovány bojovnice za politická práva žen, zejména za rozšíření všeobecného hlasovacího práva (anglicky suffrage) i na ženy. První feministkou byla Mary Wollstonecraft - dílo Obrana práv žen (19. století).

Feministické hnutí za volební právo sufražetky vzniklo roku 1900. Svého úspěchu a popularity se však dočkalo až roku 1928. Spojená je s ním především Velká Británie, avšak své kořeny má ve Francii a to již v roce 1793. Roku 1866 vzniká organizace National Society for Women’s Suffrage (Národní spolek pro hlasovací právo pro ženy). Právě v těchto letech menší skupina žen založila komisi, která se snažila vyvíjet tlak na tehdejší parlament.

Sufražetky v Čechách a na Moravě

Ženám, které usilovaly o volební právo, se říkalo sufražistky. V USA se poprvé zorganizovaly roku 1848 v Seneca Fall (stát New York). Roku 1903 vznikla ve Velké Británii radikální organizace WSPU, jejíž členkám se začalo hanlivě říkat sufražetky. Ony toto označení hrdě přijaly za svoje.

U nás se hnutí za práva žen začala též formovat v 19. století. Co se týče rané fáze feminismu, mezi nejslavnější představitelky patří například Magdalena Dobromila Rettigová, která se nejen zajímala o kulinářské umění, ale též se angažovala v akcích pro ženy a dívky, což vedlo k vydání jejích příruček zabývajících se právě myšlenkou feminismu.

Další významné osobnosti

Tito lidé mají zásluhu na vzniku mnoha institucí, jež hrály velmi významnou roli v emancipaci žen.

Externí odkazy