Hadí královna: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m sjednocení formátu
m +kategorie
Řádek 44: Řádek 44:
[[Kategorie:Památné stromy okresu Bruntál]]
[[Kategorie:Památné stromy okresu Bruntál]]
[[Kategorie:Památné lípy velkolisté]]
[[Kategorie:Památné lípy velkolisté]]
[[Kategorie:Rodové stromy]]
[[Kategorie:CHKO Jeseníky]]
[[Kategorie:CHKO Jeseníky]]



Verze z 12. 6. 2011, 15:27

Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Hadí královna je nejmohutnější památný strom Moravskoslezského kraje a CHKO Jeseníky[1]. Botanicky jde o lípu velkolistou s velmi silným a netypicky rostlým kmenem. Ke stromu se váže tragická pověst o hadí královně.

Základní údaje

Lípa roste za Moravickým potokem poblíž domu č.3.

Stav stromu a údržba

Zvláštně tvarovaný kmen lípy, který se poměrně nízko rozšířuje a bohatě větví, působí jako srostlice mnoha kmenů nebo výmladků, takže s trochou fantazie připomíná kmen a kořenové náběhy hady. Koruna byla dříve upravována redukčním řezem, dnes je vyvázaná a otvory do dutiny zakryté stříškami.

Historie a pověsti

K lípě se váže pověst o chalupníkovi a hadí královně. Chalupník pod starou lípou hledal kámen na opravu dvorku. Když jeden zvedl, našel pod ním bílého hada se zlatou korunkou na hlavě. Na nic nečekal, zlatou korunku sebral a utekl domů. Přemýšlel, co všechno si za korunku koupí. Večer ale nemohl usnout a stále slyšel jen: "Vrátíššš! Vrátíššš". Ráno zjistil, že mu v noci uhynula všechna drůbež, v chlívu pošla jediná kravka... hadí prokletí. V tom začala bouřka. Chalupník se déle nerozpakoval, vzal korunku a utíkal s ní zpět ke staré lípě, kde jí vrátil pod kámen. Ale bylo pozdě. Když se vrátil domů, zbylo z chalupy jen doutnající spáleniště.

Další zajímavosti

Lípě byl věnován prostor v televizním pořadu Paměť stromů, konkrétně v dílu č.14: Stromy pohádek a tajemných sil.

Významné a památné stromy v okolí

Odkazy

Související články

Reference

Externí odkazy

Šablona:Geo cz