Advokátní koncipient: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m tak, a je to.
KamikazeBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (robot přidal: nn:Advokatfullmektig, no:Advokatfullmektig
Řádek 37: Řádek 37:
[[da:Advokatfuldmægtig]]
[[da:Advokatfuldmægtig]]
[[lt:Advokato padėjėjas]]
[[lt:Advokato padėjėjas]]
[[nn:Advokatfullmektig]]
[[no:Advokatfullmektig]]

Verze z 11. 6. 2011, 15:44

Advokátní koncipient je právník, který je zaměstnán u určitého advokáta a který pod jeho dohledem jako školitele vykonává právní praxi, jejímž cílem je získat znalosti a osvojit si zkušenosti potřebné k výkonu advokacie, a připravuje se na advokátní zkoušku. Každý advokátní koncipient je zapsán v seznamu advokátních koncipientů, vedeném advokátní komorou.

Předpoklady

Advokátním koncipientem se může stát každý, kdo:[1]

Pokud již nebyl žadatel splňující tyto požadavky někdy dříve ze seznamu advokátních koncipientů kárně vyškrtnut, nebo pokud se na něj hledí, jako by toto kárné opatření uloženo nebylo, advokátní komora jej do tohoto seznamu zapíše a vydá mu identifikační průkaz, kterým se pak musí při své právní praxi prokazovat.

Právní praxe

Předmětem praxe advokátního koncipienta je především poskytování právní pomoci, včetně sepisování smluv i zastupování u soudu, neboť zákon o advokacii,[2] stejně jako občanský soudní řád[3] nebo trestní řád[4] dávají advokátovi právo nechat se při jednotlivých úkonech právní služby advokátním koncipientem zastoupit. Tímto způsobem pak advokátní koncipient získává potřebné návyky a praktické dovednosti pro budoucí vlastní právnickou praxi. Realizace tohoto práva je ale vždy, v rozsahu daném stavovskými předpisy,[5] jen na rozhodnutí každého advokáta, protože za činnost svého koncipienta je klientovi odpovědný pouze on sám.

Stejně jako advokát i advokátní koncipient má povinnost hájit oprávněné zájmy klienta, zachovávat mlčenlivost o všem, co se v souvislosti s tím dozvěděl, a dodržovat další pravidla profesionální etiky.[6] Mimo svou právní praxi koncipienta pak nesmí provozovat žádnou výdělečnou činnost, jejímž předmětem by bylo poskytování právních služeb.[7] Advokát, u kterého je zaměstnán, je naopak povinen mu vytvářet vhodné pracovní podmínky a umožnit mu účast na školeních, které realizuje advokátní komora a které jsou pro něj povinná.[8] [9] Po uplynutí předepsané tříleté doby praxe pak může požádat o vykonání advokátní zkoušky, po jejímž úspěšném absolvování bude po uplynutí 6 měsíců ze seznamu advokátních koncipientů automaticky vyškrtnut, pokud k takovému vyškrtnutí nedojde dříve na základě zápisu do seznamu advokátů.

Na rozdíl od období před r. 1948, kdy se advokáty stávala jen malá část advokátních koncipientů, se dnes toto postavení nechápe jako celoživotní profese, nýbrž jen jako přípravná praxe. V současné době je v České republice více než 9 tisíc advokátů a asi 3 tisíce advokátních koncipientů.[10]

Odkazy

Reference

  1. § 37 zákona o advokacii
  2. § 26 odst. 2 zákona o advokacii
  3. § 25 odst. 2 občanského soudního řádu
  4. § 35 odst. 1 trestního řádu
  5. Usnesení představenstva ČAK č. 6/1998 Věstníku ČAK
  6. § 39 zákona o advokacii
  7. Stanovisko představenstva ČAK ze dne dne 12.9.2006
  8. § 31 a 38 odst. 2 zákona o advokacii
  9. Usnesení představenstva ČAK č. 1/1998 Věstníku ČAK
  10. Bulletin advokacie č. 10/2010, str. 7

Související články

Externí odkazy