Diskuse:Sigmund Freud: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová sekce →‎Freud
Nová sekce →‎Freud
Řádek 93: Řádek 93:
A není nacismus považovat Freuda za Čecha :-)
A není nacismus považovat Freuda za Čecha :-)
--[[Wikipedista:Mansfeld|Mansfeld]] 21. 5. 2011, 06:07 (UTC)
--[[Wikipedista:Mansfeld|Mansfeld]] 21. 5. 2011, 06:07 (UTC)

== Freud ==

Tak tam smažte rakouský a nechte to tak- Sigmund Freud byl lékař židovského původu...to je taky kompromis. Podívejte se na stránku Ferenc Liszt-tam taky není jasně řečeno jestli to byl Maďar nebo Rakušan. Udělejme to tedy stejným způsobem. '''Tahle věc se ale nevyřeší, pokud se nějaký kompromis neudělá, pořád tu budou lidé psát ať smažete rakouský nebo ať to tam necháte...'''

Verze z 11. 6. 2011, 09:10

Při úpravě tohoto článku jsem porušil autorská práva (neprostudoval jsem si dobře pravidla wikipedie), proto prosím, aby všechny úpravy z IP adresy 78.102.97.62 byly smazány. Děkuji

Národnost, Nobelova cena

Vždy jsem měl zato, že byl Freud Rakušan. Tady se píše o Čecho-Rakušanovi - s židovskou národností. Takže jak to vlastně bylo? --Zik 4. 12. 2008, 22:13 (UTC)


Jste si skutečně jist, že Anna O. dostala Nobelovu cenu za mír? v laureátech nikde není uvedena. --Hjui 31. 5. 2009, 15:29 (UTC)

Napsat, že byl známým česko-rakouským lékařem a psychiatrem je prostě směšné. Freud byl rakouský Žid jako poleno a čechem se necítil ani zlomkem procenta. Když už tak rakouský lékař narozený na moravě. Srovnej s anglickou wikipedií: Nationality Austrian Ethnicity Ashkenazi Jew Nebo s německou war ein bedeutender österreichischer Arzt Nepodepsaný příspěvek vložil uživatel /88.102.201.179, 26. 7. 2009 10:40

Máte pravdu, údaj je třeba opravit. Na Wikipedii píše hodně lidí, takže chyby se vysktytují. Je dobré na ně upozornit, není ale dobré honit si triko jak jsem chytrý a ostatní směšní. I když právě Freud by takové vyjadřování asi dokázal pochopit. Jan.Kamenicek 14. 10. 2009, 07:15 (UTC)

Nikdy jsem netvrdil, jak jsem chytrý, nevkládejte mi do úst co jsem nikdy neřekl prosím! Faktem je, že tvrdit o Freudovi, že byl Čech je k smíchu. (zkuste to říct někomu znalému v cizině) Původně jsem tuto chybu chtěl opravit, ale zde na české wikipedii se to prostě nevyplácí, jelikož ego zdejších wikipedistů je natolik veliké, že každou takovou opravu okamžitě smažou a přepíšou svým původním textem.

Neřekl jsem, že jste to řekl, přečtěte si prosím můj příspěvek pozorněji.
Nemáte pravdu ani o té cizině. Podívejte se na en:Category:Sigmund Freud. Tato kategorie věnovaná Freudovi na anglické Wikipedii, je podkategorií kategorie Czech-Austrian Jews. Takže původní formulace zde, že to byl česko-rakouský lékař, od tohoto tolik odlišná nebyla.
Myslím také, že není pravda, že jste si opravení tohoto faktu (ať už je chybný nebo ne) rozmyslel, protože Vám ostatní vše přepíšou. Váš příspěvek o tom, jak je to směšné, když někdo udělá chybu, byl jedním z Vašich prvních příspěvků zde, Vaše neúspěšná snaha prosadit svůj text do jiného článku přišla mnohem později. Je otázka, zda Vaše špatné zkušenosti pramení z toho, jak jsou ostatní na Vás zlí, nebo zda na počátku Vašich nesnází zde nejsou spíše neochota příspívat v souladu s přijatými zvyklostmi a chyby, jichž se dopouštíte v komunikaci. Každý ochotný přispěvatel je vítán, velmi bych ale doporučil mrknout se na Wikipedie:Váš první článek, zejména pasáže o tom, že každý musí počítat s tím, že své hledisko neprosadí a jeho příspěvek bude smazán či přepsán, že by měl nejprve tříbit své stylistické schopnosti na méně náročných tématech a že do kontroverznějších témat by se měl pouštět až po určitých zkušenostech.
Protože čas, který mohu Wikipedii věnovat, je poměrně omezený, dovolím si tímto další diskusi na tohle téma (alespoň z mé strany) ukončit. Budu velmi potěšen, pokud se tu s Vámi ještě potkám, tentokrát ale u konstruktivněji pojatých příspěvků. Jan.Kamenicek 20. 10. 2009, 21:02 (UTC)

No je smutnou pravdou, že zdejší wikipedisté pokud jim dojdou argumenty se uchylují k osobním výpadům. Pokud se jedná o přepisování článků, můžete mi prosím osvětlit Vámi použitý termín "přijaté zvyklosti"? Je přijatou zvykostí zde na wikipedii zákaz kritiku Václava Havla a možnost kritiky Václava Klause? Srovnejte odstavec kritika u Klause a úporné mazání jakékoliv kritiky u Havla. Toto mazání je pak samozřejmě zdůvodňováno - špatnými stylistickými schopnostmi autora a tím, že se údajně pouští do kontroverzních témat. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 160kg160kg (diskuse)

Jakou souvislost má Václav Havel s tímto článkem? IMHO výkřik do tmy - sem toto vůbec nepatří ** MiroslavJosef 30. 10. 2009, 14:31 (UTC)

Esli není Freud čech tak co dělal v Největším Čechovi to je jako říct, že Marta Jandová je němka protože tam strávila půlku života (a mohla tam klidně dožit) nebo že Paľo Habera je čech jen proto že se narodil v Československu, tyto zmatky s národnostmi mě už tak znechutily že se staly jedním z hlavních důvodů mého odchodu na wikidovolenou--El Barto 18. 12. 2009, 13:06 (UTC)

Čech skutečně není a v anketě "Největší Čech" byl proto, že pocházel z českých zemí (anketa nebyla nijak omezena z hlediska národnosti, to jste to špatně pochopil) MiroslavJosef 18. 12. 2009, 13:15 (UTC) ** Stačí si jen pozorně přečíst článek Největší Čech MiroslavJosef 18. 12. 2009, 13:18 (UTC)

Freud čech?

Kdo tady furt přepisuje, že Freud byl českého původu? Freud byl rakouský žid narozený na Moravě. Takže když už tak piště moravského původu. Stačí se mrknou do anglicky psané wikipedie. Zase tady podle mě nějací hurá národovci dělají z někoho čecha s cílem ukázat veliký český národ. Je to stejné jako když Fico řekl, že kníže Svatopluk byl první slovenský král.

Říkat něco tady o patriotismu je asi tak zbytečné jako automat na kondomy ve Vatikáně, co takle to napsat: byl rakouský psychiatr moravského původu, o tom že je žid by stačili kategorie: Rakouští židé a Čeští židé (pokud vim kategorie Moravští židi neexistuje) P.S. k tomu Svatoplukovi, na tom bylo v podstatě špatně snad jen to slovo král, protože pokud vim tak vládl i na území dnešního „čobolska“--El Barto 15. 6. 2010, 16:00 (UTC)

Freud byl rakouský žid, viz. rovněž anglická a německá wikipedie: Nationality Austrian Ethnicity Ashkenazi Jew Nebo s německou war ein bedeutender österreichischer Arzt. Jinak Svatopluk nemohl být slovenský ani český, protože tehdy žádné Slovensko ani Česko neexistovalo.

Původ

Tvrzení,že Freud byl česko-rakouský lékař,by bylo jistým kompromisem,a myslím,že by ukončilo sváry ohledně této věci,ale není řešením,arogantně a neustále to přepisovat Mercy!


A máte pro to nějaký věrohodný zdroj? Pokud by měl být zdroj opravdu věrohodný i ve smyslu nezávislosti, pak takový neexistuje. Zkuste prosadit úvahu o česko-rakouském psychiatrovi do anglické a německé verze... --Kacir 6. 11. 2010, 14:31 (UTC)
Tady musím souhlasit s anonymem, Mercy (a většina dalších vystupujících v tejtok diskusi) je bohužel typickým příkladem čecha, (jsem patriot jak poleno a totok sa mě neříká dobře) ale češi jsou v těchto věcech jeden z nejzakomplexovanějších národů světa. Někdo dokázal víc než já tak to nemohl byt čech (případně moravák nebo slezák) aqa honem pryč s ním (možná bude pár dnů oslavovanej ale pak se na něj safra rychle zapomene) To je právě ten důvod proč se z Járy Cimrmana stal hlavní ze 7 Divů Česka, protože nikdy neexistoval, tzn. že nic nedokázal a hned se za čecha považuje... --El Barto 6. 11. 2010, 15:39 (UTC)
Tvoříme encyklopedii se snahou o pravdivost informací, nejsme skupina národních obrozenců, abychom propašovávali (zavádějící) národovecké nálepky jen proto, že jsme Češi, Moravané, Slezané... Jak to souvisí se zakomplexovaností Čechů nevím, nesměšujte faktografii s nacionalistickým viděním světa, tak můžete psát např. na blogu, ne ve wikipedii. --Kacir 6. 11. 2010, 16:01 (UTC)
Snaha o pravdivost informací? Jak říká Nelson Muntz Haw-Haw kdybych hodinu klikal na náhodný článek našel bych tam tolik faktických gramatických aj. chyb že bych je ani nespočítal, a kdybych je chtěl opravit tak mě seřvete že to nemam dělat apod. jo a proč falešný shrnutí? Existuje tady doporučení žádné osobní útoky, kdybych tam nenapsal to radši no coment co si myslíte že by tam asi bylo??? velice se omlouvám ale toto jest není býti pravdou, dovolíte mi doufám tuto nepravdu odčiniti, tedy přepsati?? znovu Haw-Haw Jo tu zakomplexovanost jsem vysvětlil v minulym příspěvku. Tohle není zavádějící stejně jako např. Rukopis Královédvorský a Zelenohorský (to není žádnej padělek), Freud byl Čech (případně Moravák a když už tak Moravo-Rakušák) a za tymhle si stojim ať si říká kdo chce, co chce.--El Barto 6. 11. 2010, 16:32 (UTC)
Komu není rady, tomu není pomoci, to už zde můžeš napsat, že všichni sudetští Němci jsou vlastně Češi. kdo něco dokázal, narodil se na našem území, není automaticky Čech. A takových případů je víc. Nemusíme se chlubit cizím peřím.--Mirek256 6. 11. 2010, 16:42 (UTC)
Po problémech s připojením jen toto (znova to přepisovat nebudu): Sorry Mirku ale odpusť si ten rodičovskej přístup (Komu není rady, tomu není pomoci) je mi možná "jen" 14,5 roků ale můj mentální věk je asi 16,5 roku (IQ 145 klidně si to spočítej) My se chlubit cizím peřím nemusíme ale ostatní můžou? Pár příkladů: Gustav Mahler (Čech ale němci si myslí že Němec) Antonín Dvořák (Čech jak poleno ale Amíci si myslí že Amík) Marie Skłodowská (Polka ale Frantíci si myslí že Francouzska) Miloš Forman (Čech ale Amíci si myslí, že Amík)...--El Barto 6. 11. 2010, 17:10 (UTC)


  • Ad „Freud byl Čech (případně Moravák a když už tak Moravo-Rakušák) a za tymhle si stojim ať si říká kdo chce, co chce.“ – klasický vlastní výzkum bez ověřitelných zdrojů. Když si budu stát za tím, že Freud byl vynikajícím houslistou, tak jako Einstein, pak mohu napsat do úvodu článku „psychiatr a houslista“?
  • Čím se ostatní na wikipedii chlubí? en:Miloš Forman, fr:Marie Curie, en:Antonín Dvořák – správné, relevantní informace (Mahler je kapitola sama pro sebe). Opakuji, že Vaše osobní přesvědčení prezentovat můžete, nikoli však (bez OV a VZ) na wikipedii. --Kacir 6. 11. 2010, 17:32 (UTC)

OMG!! mluvil jsem v těch příkladech o Wikipedii??? Na WP není a nikdy nebude absolutně všecko (můžu prezentovat své osobní přesvědčení tak ho tady prezentovat budu) Zvlášť né na našej dokud to tady bude vypadat tak jak to vypadá WP není jedinnej zdroj na světě díky strejdovi Googlovi jich jsou miliardy a 99% z nich je přesnější než většina článků tady (jak jsem říkal: kdybych hodinu klikal na náhodný článek našel bych tam tolik faktických gramatických aj. chyb že bych je ani nespočítal, a kdybych je chtěl opravit tak mě seřvete že to nemam dělat apod. a kdybych to udělal tak vy byste si stejně (bez urážky trvali na svým a já na víc než jednu nebo dvě „hádky“ jako je ta tady nemam nervy) jo a proč falešný shrnutí? Existuje tady doporučení žádné osobní útoky, kdybych tam nenapsal to radši no coment co si myslíte že by tam asi bylo??? velice se omlouvám ale toto jest není býti pravdou, dovolíte mi doufám tuto nepravdu odčiniti, tedy přepsati?? (zopakování pro Kacire protože tohle by mě fakt zajímalo)

Co má společného inteligence a mentální věk s tím, čím je Freud. Narodil se Moravě, to je pravda a tvé přesvědčení ti brát nebudu. A stát si za tím můžeš.--Mirek256 6. 11. 2010, 18:07 (UTC)

Mluvil jsem tady o jakýmsi „rodičovským přístupu“ a ten si vyprošuju, protože se mě zdá že jsem kvůli věku diskriminovanej, moje příspěvky do diskusí si lidi čtou tak že čtou každý desátý slovo a považujete mě za jakýhosi podřadnýho wikipedistu. Ale to si V ŽÁDNÝM PŘÍPADĚ NEZASLOUŽÍM protože podle mentálního věku jsem přesně mezi plnoletostí a zletilostí...--El Barto 6. 11. 2010, 18:12 (UTC)

El Barto, laskavě se uklidni. Kdo tu začal vytahovat svůj věk, jsi byl ty, nikdo jiný o tom předtím nepsal a ani se nezmínil, takže neobviňuj ostatní. Mně je jedno, kolik ti je, pokud dokážeš jednat jako rozumný člověk. Bohužel se tu akorát rozčiluješ a tím atmosféře na wiki rozhodně nepřispíváš. Doporučuji radši po zbytek večera nechat počítač vypnutý, od wiki si odpočinout, nechat si vychladnout hlavu a dělat nějakou užitečnější činnost, než je tu dohadování se o věci, ke které jsi zatím věrohodné zdroje nepředložil. --Harold 6. 11. 2010, 18:19 (UTC)

Já svůj věk prozradil dřív, a o dost dřív (a jinde) se o tym psalo teď je mě jasný, že sem to neměl dělat. Jo a vypnutej počítač? minimálně ve 22:00 Jednak su zvědavej jak se to tady vyvrbí a jednak eistuje věc, která se menuje Facebook, takže vypnutí počítača nepřichází v úvahu. Proč se tady rozčiluju... nevim esi to nechat pro sebe nebo to sem napsat (mysim že bych se neudržel a porušil bych to Doporučení ne pravidlo Žádný osobní útoky). Tož ale možu říct že to má neco společnýho s tym, že lidi, který mě nikdá neviděli si myslijú, že mě znajú (aspoň to tadyk tak vypadá) a vybírat z mojich příspěvků enom to co se jim hodí a vytrhnút to z kontextu je (bez urážky) dost komunistická praxe a to mě, jako zapřisáhlýho antikomunistu [(členům mojej rodiny totiž komanči vzali celkem 17 roků života a to mysim není málo) a středopravičáka sympatizujícího s TOP 09 dost uráží... - to já jen tak na okraj]--El Barto 6. 11. 2010, 18:33 (UTC)

Sorry, ale pokud nedokážeš jednat věcně a s chladnou hlavou, pokud tu nadále budeš předvádět to, co předvádíš, a pokud tu budeš neustále vytahovat svůj věk s tím, že všichni do tebe perou jen proto, že nemáš XX let (už to na wiki vidím u tebe poněkolikáté), obávám se, že spolupráce s tebou bude dost obtížná. A upozorňovat na WP:NPA nemusím, jak vidím, pravidla znáš... --Harold 6. 11. 2010, 18:41 (UTC)
O čem to tady mluvim... hé? (lidi, který mě nikdá neviděli si myslijú, že mě znajú) Letos podruhý se mě stalo to, co se mě stalo (když nepočítam tytok dva případy) přesně 0x když mě něco naštve (a SAKRA POŘÁDNĚ) nadávam na všecko a všecky a su schopnej vybuchnút kvůli sebemenčí prkotině (je zvláštní, že dycky na tym měla cca 40% podíl naše úžasná wikiatmosféra. Jo a už se ptam poněkolikátý: proč falešný shrnutí? a co tohle bylo za osobní útok? P.S. (bez urážky, není v tym nic osobního a neberte to jako osobní útok, je to spíš něco jako konstatování) ale, „spolupráce“ s vama je dycky procházka růžovym sadem že jo? --El Barto 6. 11. 2010, 18:53 (UTC)
Já mám takovou doplňující otázku, úplně to tady nezaznělo a pro téma diskuse to je dost podstatné: Z čeho se usuzuje, že měl být Freud Čech (nebo Moravan, ale to pro tuto chvíli není tak podstatné)? Je pravda, že dříve (do řekněme polovice 19. století) se dobrý Čech se poznal tak, že neuměl dobře česky a jeho rodiče byli Žid a Němec, nicméně to již dávno neplatí v době Freuda. --marv1N 6. 11. 2010, 20:47 (UTC)
Zdravím všechny. Nevím, co jste si tady kdo komu udělali, přepsali a smazali. Ale to není to podstatné. Podstatné jsou skutečnosti, fakta. Sigmund Freud se sám za Čecha asi nepovažoval, to už spíš za Vídeňáka, jen to, že se narodil na Moravě z něho Čecha ani Moravana nedělá. Asi jako již zmíněný Einstein - byl Němec, Žid, Američan, Švýcar? Chaplin - Brit, Američan, Švýcar? Freddie Mercury - Zanzibařan, Ind, Brit? Takto se dá pokračovvat do nekonečna. Freud, Na rozdíl například od Gustava Mahlera (viz jeho výrok Jako Čech jsem vyhnancem v Rakousku, jako Rakušan jsem vyhnancem v Německu a jako Žid na celém světě... - tak nějak to tuším řekl), nebo Franze Kafky, (nebo R.M.Rilkem) který byl natolik spjat s Prahou, že jej můžeme nazvat německým Židem, nebo pražským Židem, sotva však Čechem, ačkoli ho tak (podle článku z kteréhosi letošního čísla Reflexu) mnoho lidí ze zahraničí vnímá.--Vit001 7. 11. 2010, 13:58 (UTC)

Freud

Mě by zajímalo,proč jste smazali to,že byl moravský rodák. To se mi zdálo dobrý,ale zdejší wikipedisté mají skutečně ego větší než mozek...

Moje řeč, někoho, jako jste vy naše wikipedie potřebuje dovoluji si vám navrhnout, abyste se zaregistroval.--El Barto 20. 11. 2010, 11:46 (UTC)

Cituji Sigmund Freud (6. května 1856, Příbor – 23. září 1939, Londýn, původně Sigismund Schlomo Freud) byl rakouský lékař a psychiatr židovského původu. Proč ještě tedy zdůrazňovat to, co už je v úvodu napsáno? --Silesianus 20. 11. 2010, 11:55 (UTC)
Navíc je o jeho vztahu k českým zemím několik odstavců v části "Nejasnosti a zajímavosti". Dle mého názoru je to dostačující - uvádět jeho moravské rodáctví coby první informaci v článku vůbec mi připadá dost nevhodné a neencyklopedické. --Váš Mostly Harmless 9. 1. 2011, 14:15 (UTC)

Freud

Tyto diskuze nikam nevedou, už je konečně čas se domluvit. V tomto článku se zmiňuje, že považoval Čechy za svůj domov, tudíž si myslím, že česko-rakouský lékař židovského původu by byl skutečně dobrý kompromis. Češi můžou Freuda považovat za Čecha a Rakušané jej mohou považovat za Rakušana, to máte jako s Josefem Resslem, toho si také nárokují Češi, Rakušané a dokonce i Slovinci. A není nacismus považovat Freuda za Čecha :-) --Mansfeld 21. 5. 2011, 06:07 (UTC)

Freud

Tak tam smažte rakouský a nechte to tak- Sigmund Freud byl lékař židovského původu...to je taky kompromis. Podívejte se na stránku Ferenc Liszt-tam taky není jasně řečeno jestli to byl Maďar nebo Rakušan. Udělejme to tedy stejným způsobem. Tahle věc se ale nevyřeší, pokud se nějaký kompromis neudělá, pořád tu budou lidé psát ať smažete rakouský nebo ať to tam necháte...