Šefela: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: no:Sjefela
Řádek 31: Řádek 31:
[[Kategorie:Hebrejská slova a fráze]]
[[Kategorie:Hebrejská slova a fráze]]
[[Kategorie:Biblická místa]]
[[Kategorie:Biblická místa]]
[[Kategorie:Nížiny]]


[[de:Schefela]]
[[de:Schefela]]

Verze z 10. 6. 2011, 21:41

Typický pohled na dolní Šefelu
Typický pohled na horní Šefelu

Šefela (hebrejsky: הַשְּפֵלָה, doslova „nížina) či Judská nížina (hebrejsky: שְׁפֵלַת יְהוּדָה, Šefelat Jehuda) nebo také Přímořská nížina[1] je označení pro oblast v jiho-centrálním Izraeli. Jedná se o 10–15 kilometrům dlouhou kopcovitou oblast Judeje mezi horou Hebron a pobřežní planinou, nacházející se v nadmořské výšce 120 až 450 m n. m. Jsou zde úrodné půdy a mírné středomořské polopouštní klima. Šefela byla jedním z míst přiřčených biblickému kmeni Juda. Přímo je zmíněna na několika místech v Tanachu.

Z Judských měst a z okolí Jeruzaléma, ze země Benjamínovy, z Přímořské nížiny, z pohoří z Negebu přijdou a přinesou do Hospodinova domu oběť zápalnou, obětní hod i oběť přídavnou a kadidlo, přinesou i oběť děkovnou
— Jeremjáš 17:26[2]

Dějiny

Ajalonské údolí

Starověké osídlení

Tanach zmiňuje, že se v biblických dobách v šefelských údolích nacházela mnohá významná města. V nejsevernějším údolí Ajalón se nacházelo město Gezer. V údolí Sorek a údolí Ela se nacházela města Timna, Bejt Šemeš a Azeka. Na jihu stávalo nad údolím Lakiš stejnojmenné město Lakiš a později pak město Mareša. Tato strategická města byla místem mnohých bitev a byla zvláště aktivní během povstání Bar Kochby, kdy byly mnohé zdejší kopce propojeny propracovaným systémem bunkrů kvůli bojů proti Římanům.

Moderní význam

V současnosti je Šefela převážně zemědělská oblast s velkým množstvím vesnických sídel zaměřených na zemědělství. Východní kopce jsou tvořeny vápenitými sedimenty a v této části se nachází mnoho malých osad

Geologie

Jednou z hlavních charakteristik oblasti jsou kopce tvořeny slínem pokrytou křídou, neboť nedaleké Judské hory jsou tvořeny tvrdou křídou a dolomity. V údolích a níže položených oblastech se nachází půdy s vysokým podílem písků, stejně jako velké plochy úrodné půdy. Sezónní bažiny se vyskytují během období dešťů. V jižní části se nachází velké množství spraše, zatímco severně od Aškelonu jsou jíly.

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Šefela na Wikimedia Commons

Poznámky

  • V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shephelah na anglické Wikipedii.
  1. Sd 1, 9 (Kral, ČEP)
  2. Jr 17, 26 (Kral, ČEP)

Externí odkazy