Marie Francouzská (1145–1198): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m odebrána Kategorie:Regentky; přidána Kategorie:Regenti za použití HotCat
Řádek 66: Řádek 66:
[[Kategorie:Hraběnky ze Champagne]]
[[Kategorie:Hraběnky ze Champagne]]
[[Kategorie:Regenti]]
[[Kategorie:Regenti]]
[[Kategorie:Pohřbení v katedrále v Meaux]]
[[Kategorie:Narození 1145]]
[[Kategorie:Narození 1145]]
[[Kategorie:Úmrtí 1198]]
[[Kategorie:Úmrtí 1198]]

Verze z 6. 6. 2011, 22:00

Hraběnka Marie (středověká iluminace)

Příbuzenstvo
otec Ludvík VII. Francouzský
matka Eleonora Akvitánská
manžel Jindřich I. ze Champagne
dcera Scholastika ze Champagne
syn Jindřich II. ze Champagne
dcera Marie ze Champagne
syn Theobald III. ze Champagne

Marie Francouzská (1145 - 11. března 1198) byla hraběnka ze Champagne a dcera francouzského krále Ludvíka VII. a Eleonory Akvitánské.

Život

Rodiče Marie a Alix se z důvodu blízkého příbuzenství[1] rozvedli 21. března 1152 [2] tři roky po návratu z křížové výpravy, která nebyla právě úspěšná. Eleonora o manželovi říkávala, že je "spíš mnich než král"[3] a za celých patnáct let manželství přivedla na svět jenom dvě dcery. Jedním z důvodů rozvodu byly zřejmě i zvěsti o milostném vztahu Eleonory Akvitánské s knížetem Raimundem z Poitiers během pobytu v Antiochii a královnina neschopnost dát Ludvíkovi vytouženého následníka. Již dva měsíce po rozvodu se provdala za Jindřicha Plantageneta.

Mariina pečeť

Obě dcery zůstaly na Ludvíkově dvoře a již v útlém věku byly zasnoubeny. Marie se měla provdat za Jindřicha ze Champagne a Adéla za jeho mladšího bratra Theobalda z Blois. Samotný král se roku 1160 potřetí oženil. Vyvolenou se již pět týdnů po skonu Konstancie Kastilské stala Adéla ze Champagne, sestra budoucích zeťů, od které doufal získat vytouženého dědice trůnu. Svatby královských dcer se konaly roku 1164.[4][5]

Marie uměla číst a psát ve francouzštině a latině, měla vlastní knihovnu a byla mecenáškou mnohých spisovatelů. Jindřichovi porodila čtyři děti a zastávala funkci regentky během jeho pobytu ve Svaté zemi, který se mu stal osudným. V zajetí Kiliče Arslana onemocněl a zemřel krátce poté roku 1181.

Hraběcí titul po otcově skonu převzal starší syn Jindřich, kterému Marie do roku 1187 pomáhala spravovat panství jako regentka. Roku 1190 se Jindřich společně se strýci Theobaldem a Štěpánem[6] vydal na třetí křížovou výpravu a svým dědicem ustanovil mladšího bratra Theobalda. Ve Svaté zemi se Jindřichovi podařilo získat titul jeruzalémského krále, kterého užíval pouhých pět let. Spadl z galerie roku 1197.

Mladšímu Mariinu synovi Theobaldovi bylo tehdy zřejmě osmnáct let. První rok mu se správou hrabství opět pomáhala Marie a poté odešla do kláštera Fontaines-les-Meaux. Zemřela na jaře 1198 zlomená smutkem z Jindřichovy smrti.[6] Hraběnčin náhrobek býval v katedrále sv. Štěpána v Meaux.[7]

Vývod z předků

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Marie Francouzská na Wikimedia Commons

Reference

  1. KOLEKTIV. Francouzští králové v období středověku. Praha: Argo, 2003. ISBN 80-7203-465-0. S. 138-139. 
  2. Francouzští králové, str. 138
  3. FERRO, Marc. Dějiny Francie. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2006. S. 54. 
  4. www.fmg.ac
  5. www.fmg.ac
  6. a b www.lamop.univ-paris1.fr
  7. http://gw2.geneanet.org

Externí odkazy

Literatura

  • DE JUBAINVILLE, Henry Arbois; PIGEOTTE, León; LONGNON, Auguste. Histoire des ducs et des comtes de Champagne. [s.l.]: A. Durand, 1865. (francouzsky)